Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τρία κτήρια του ΙΚ στη Συρία

Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τρία κτήρια του ΙΚ στη Συρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, ανέφερε ο τουρκικός στρατός.

Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την Άραμπ Έζα και την αλ-Γκουντούρα, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια των συνόρων με την Τουρκία και δυτικά της πόλης Τζαραμπλούς, που ήταν η πρώτη περιοχή την οποία κατέλαβαν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις όταν διέσχισαν τα σύνορα με τη Συρία στις 24 Αυγούστου.

Η Τουρκία έχει πει ότι θέλει να εκκαθαρίσει μια λωρίδα εδάφους έκτασης 90 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Οι τοποθεσίες που επλήγησαν σήμερα βρίσκονται περίπου στο μέσον αυτής της λωρίδας που έχει θέσει στο στόχαστρο η Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία να μην διατηρήσει μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ προς τους δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα.

«Όμως όλοι έχουμε συμφέρον να αποτραπούν μακροπρόθεσμες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στο συριακό έδαφος», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σήμερα δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν μια ομάδα διαδηλωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, δήλωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες όμως αρνήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ και ότι σκότωσαν τουλάχιστον έναν άμαχο.

Οι διαδηλωτές διαδήλωναν κατά της κατασκευής από την Τουρκία ενός τείχους στη μεθόριο με τη Συρία, κοντά στην κουρδική συριακή πόλη Κομπάνι, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Κομπάνι, ο Ανουάρ Μουσάλιμ, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά καθώς και δακρυγόνα, Ο Μουσάλιμ επικαλέστηκε τοπικό υγειονομικό αξιωματούχο ο οποίος είπε ότι ένας 17χρονος σκοτώθηκε και άλλοι 83 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως ένα παιδί σκοτώθηκε και περισσότεροι από 30 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Όταν ρωτήθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, τουρκικές στρατιωτικές πηγές είπαν: «Μία ομάδα προσέγγισε τα σύνορα και επιτέθηκε σε κατασκευαστικά μηχανήματα, εργάτες και στρατιώτες στα σύνορα με πέτρες. Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους. Δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρά».

Πλάνα που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA έδειξαν νεαρούς άνδρες, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μπαντάνες, να πετούν πέτρες από τη συριακή πλευρά των συνόρων, καθώς τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν εναντίον τους νερό για να τους απωθήσουν.

Ένας τραυματίας στη νοτιοανατολική Τουρκία

Εξάλλου, έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε έναν δρόμο έπληξε σήμερα διερχόμενο στρατιωτικό όχημα κοντά στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δήλωσαν πηγές ασφαλείας, οι οποίες επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στην κουρδική οργάνωση PKK.

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης τραυματίστηκε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή