Αντέχει δύο λίγκες το μπάσκετ;

Αντέχει δύο λίγκες το μπάσκετ;

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικοί «κόσμοι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως προέκυψαν μετά το νέο σχίσμα της Ευρωλίγκας με τη FIBA, θα λειτουργήσουν παράλληλα στην προσεχή αγωνιστική περίοδο, με τα υποσχόμενα έσοδα των συλλόγων να είναι πολύ υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά και τη συνολική ανταπόκριση των φιλάθλων να αποτελεί ένα θέμα. Ο αγωνιστικός και ποιοτικός ανταγωνισμός της νέας «κλειστής» Ευρωλίγκας των 16 ομάδων και του Τσάμπιονς Λιγκ των 40 συλλόγων, ισορροπήθηκε σε μεγάλο ποσοστό τους δυο τελευταίους μήνες, αλλά η νεοσύστατη διοργάνωση, παρά τη θεσμική αιγίδα που έχει, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει καλή οργάνωση και λειτουργικότητα, καθώς έχουν περάσει 16 χρόνια από το πρώτο σχίσμα και η παγκόσμια ομοσπονδία ετοιμάζεται να διοργανώσει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υψηλών απαιτήσεων.

Η FIBA και το νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκαν στο «καναβάτσο» από την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ, καθώς μέχρι τα τέλη Μαΐου η παγκόσμια ομοσπονδία είχε συμφωνήσει την εγγυημένη συμμετοχή μόνο 24 ομάδων που δεν δικαίωναν τον χαρακτηρισμό της «λίγκας» των πρωταθλητών στη… μαρκίζα της διοργάνωσης. Το νομικό μπαράζ που εξαπέλυσε η FIBA στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ύστερα από την πρώτη προσφυγή της Ευρωλίγκας και παράλληλα, οι σαφείς προειδοποιήσεις προς τις ομάδες που είχαν συμφωνήσει με την Ευρωλίγκα, ότι δεν θα εξέδιδε δελτία για τους νέους παίκτες τους, άλλαξε θεαματικά τη σύνθεση του Τσάμπιονς Λιγκ και ενίσχυσε κατακόρυφα τη δυναμική του.

«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» για ομάδες όπως η ΑΕΚ, η Παρτιζάν, η Σάσαρι, η Ζιέλονα Γκόρα, η Μπεσίκτας, η Λούντβιγκσμπουργκ, η Σαρλερουά και η Ζολνόκι Ολάι, τις οποίες η FIBA αντάμειψε με απευθείας συμμετοχή στη φάση των ομίλων και τη συγκρότηση και πέμπτου γκρουπ. Πενήντα δύο ομάδες θα βρεθούν στην αρχική αφετηρία και οι 32 έχουν εγγυημένη παρουσία. Οκτώ ομάδες θα προκύψουν από τη διεξαγωγή δύο προκριματικών γύρων (27/9), με τη συμμετοχή 20 ομάδων. Οι 12 ομάδες που θα αποκλεισθούν, θα έχουν θέση στο Γιούροπ Καπ της FIBA.

Στη φάση των ομίλων (20/10) θα διεξαχθούν 280 αγώνες και στον πρώτο γύρο των πλέι οφ θα προκριθούν 24 ομάδες. Οι τέσσερις πρώτες των 5 ομίλων και οι τέσσερις που θα έχουν το καλύτερο ρεκόρ νικών-ηττών, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ θα συμμετάσχουν 16 ομάδες. Απευθείας πρόκριση θα εξασφαλίσουν οι πρώτοι των 5 ομίλων και οι 3 καλύτεροι στη δεύτερη θέση, ενώ οι άλλες οκτώ ομάδες θα συμμετάσχουν, αναλόγως με τη βαθμολογική κατάταξη στους 5 ομίλους.

Από τις 16 ομάδες, οι 8 θα προκριθούν στην προημιτελική φάση έπειτα από διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας). Στην προημιτελική φάση οι οκτώ ομάδες θα δώσουν σε τέσσερα ζευγάρια διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) και οι τέσσερις που θα προκριθούν θα πάρουν μέρος στο φάιναλ φορ. Σε κάθε ζευγάρι των πλέι οφ, η καλύτερη στη βαθμολογία ομάδα της κανονικής περιόδου θα δίνει τον επαναληπτικό αγώνα στην έδρα της. H μαζικότητα των αγώνων προμηνύει και άνοδο του ανταγωνισμού, ενώ είναι δεδομένο ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ διαχέεται σε περισσότερες πόλεις και χώρες της ηπείρου.

Η Ευρωλίγκα εξακολουθεί να κινείται σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, αλλά η νέα διοργάνωση των δεκαέξι, μόλις, ομάδων που θα «τρέξουν» στον μαραθώνιο των 30 αγωνιστικών, συρρικνώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τη δημιουργία κλειστής «λίγκας». Στο Γιουροκάπ η Ευρωλίγκα έχει, πλέον, 16 ομάδες, στερείται ποικίλης εθνικής εκπροσώπησης και είναι άγνωστο, αν θα προχωρήσει η διοργάνωσή του, μετά το ισχυρό σοκ αποχωρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή