Η μετεωρική άνοδος του Μακρόν

Η μετεωρική άνοδος του Μακρόν

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανέναν δεν εξέπληξε η παραίτηση του υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αυτή την εβδομάδα. Ο νεαρός πρώην τραπεζίτης του οίκου Rothchild είχε διαφοροποιηθεί πλείστες όσες φορές από τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Βαλς, έχοντας ιδρύσει πολιτικό κίνημα πριν από λίγους μήνες με τον γεμάτο βολονταρισμό και ορμή τίτλο «Εμπρός!»

Η αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα ήταν σχεδιασμένη με την ακρίβεια στρατιωτικής επιχείρησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο της η δημοσιογράφος του RTL Αλμπα Βεντούρα. Ολα ξεκίνησαν το πρωινό της Τρίτης, με πληροφορίες παραίτησης του Μακρόν, που δημοσιεύθηκαν στην οικονομική εφημερίδα Les Echos. Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός συναντιόταν με τον πρόεδρο Ολάντ, προτού ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο του.

Ο χειρισμός του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης υπήρξε πρωτοφανής. Ουδέποτε παραίτηση υπουργού –ο οποίος δεν έχει καν δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία– δεν εξασφάλισε τόση προβολή, με το δελτίο ειδήσεων της TF1 να αφιερώνει στον Μακρόν 30 λεπτά, επί συνόλου 35. Η μετεωρική άνοδος του Μακρόν, ο οποίος πριν από τέσσερα μόλις χρόνια ήταν μεσαίο στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ, για να βρεθεί πριν από δύο χρόνια σύμβουλος του προέδρου Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων και πέρυσι υπουργός, πρέπει να εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο.

Η σχεδόν θρησκευτική πίστη του Μακρόν στη μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας και η αυτοπεποίθησή του, όμως, είχαν εκδηλωθεί δημόσια από τις πρώτες κιόλας ημέρες της υπουργικής του θητείας. Η απουσία πολιτικής εμπειρίας τον είχαν οδηγήσει στην έκφραση παραπόνων στα μέσα του 2015, εν μέσω προώθησης του νόμου Μακρόν με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, για τα προσκόμματα που έθεταν στο νομοθέτημα «ανώτατα πολιτικά στελέχη» (βλέπε τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς). Μιλώντας τότε σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι σκοπός του ήταν η στέρηση των μισθολογικών προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας την αγανάκτηση του προέδρου Ολάντ, που έβλεπε ήδη από τότε τους ψηφοφόρους του να δραπετεύουν μαζικά προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις.

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελούσε μέρος των αρχικών μου σχεδίων. Αφού, όμως, βρέθηκα εδώ, σκοπεύω να φθάσω μέχρι το τέλος», έλεγε τότε ο Μακρόν. Ο νεαρός πρώην υπουργός δεν διαθέτει, όμως, κομματικό μηχανισμό, ούτε και απήχηση στο εκλογικό σώμα, ενώ η προδοσία του πολιτικού του μέντορα, προέδρου Ολάντ, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τις φιλοδοξίες του.

Ο Μακρόν έχει άλλωστε επιδείξει και κατά το παρελθόν δραματική έλλειψη πολιτικού τακτ, εξοργίζοντας όχι μόνο τους πολιτικούς του προϊσταμένους και το εκλογικό σώμα, αλλά ακόμη και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως με την έκκλησή του για προστατευτικά μέτρα προς όφελος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα το 2014 και με τη διελκυστίνδα με το αφεντικό της Renault Κάρλος Γκοσν για το δικαίωμα ψήφου των μετόχων.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, στην πρώτη του εμφάνιση στα ΜΜΕ μετά τον διορισμό του στο υπουργείο, ο Μακρόν χαρακτηρίζει «αστοιχείωτους» τους εργαζόμενους βιομηχανικής μονάδας της Βρετάνης. Ο πρόεδρος Ολάντ τον υποχρεώνει να μεταβεί στο εργοστάσιο για να ζητήσει συγγνώμη.

Τον Ιούλιο του 2015, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως παράδειγμα, λέγοντας ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν είναι «μία μορφή γαλλικού, ακροδεξιού ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε ποιοι αγαπούν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ: ο κ. Μελανσόν και η κ. Λεπέν». Το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς ζητεί την καθαίρεσή του από τον πρόεδρο Ολάντ.

Τον Αύγουστο του 2015, μιλώντας ενώπιον του γαλλικού ΣΕΒ (Medef), ο Μακρόν κάνει λόγο για «τις εσφαλμένες ιδέες της Αριστεράς». Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Βαλς εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για μεταρρύθμιση του 35ωρου εβδομαδιαίας εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Μακρόν λέει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης πως «ο φιλελευθερισμός αποτελεί αξία της Αριστεράς. Το κράτος έχει κρίσιμο ρόλο να παίξει, αλλά το έχει παρακάνει», προκαλώντας ξέσπασμα του ιστορικού στελέχους των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί.

Πριν από τρεις μήνες, ο Μακρόν αντιμετωπίζει λεκτική επίθεση συνδικαλιστών με την παρακάτω αποστροφή: «Δεν με τρομάζετε με τα μπλουζάκια του συνδικάτου σας. Αν θέλετε να φοράτε κοστούμια σαν το δικό μου, πρέπει να δουλέψετε!». Δέκα ημέρες αργότερα, ο φιλόδοξος υπουργός γίνεται δεκτός με ρίψεις αυγών, όταν επισκέπτεται τη βιομηχανική ζώνη του Μοντρέγ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή