Εκλογές για άρση του αδιεξόδου

Εκλογές για άρση του αδιεξόδου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα και την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα, οι πολιτικοί ηγέτες στα Σκόπια κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 11 Δεκεμβρίου.

Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις υπό το άγρυπνo βλέμμα των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ώστε να συμφωνήσουν τα κόμματα στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την ισότιμη μεταχείρισή τους από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα από τον νυν πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο, ότι θα εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, κ.ά.

Επιδίωξη της αντιπολίτευσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι η άρση, μέσω αυτών των εκλογών, του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η χώρα τον τελευταίο χρόνο, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκρούεφσκι.

Στον εθνικολαϊκιστή ηγέτη, που κυβερνάει αδιαλείπτως τα τελευταία δέκα χρόνια τη FYROM, αποδίδεται ο ασφυκτικός έλεγχος, μέσω του κόμματος, των μυστικών υπηρεσιών και ενός στενού κύκλου έμπιστων συγγενών και φίλων, του κράτους, της οικονομίας, της δημόσιας ζωής γενικότερα. Είναι σαφές ότι στόχος των πολιτικών αντιπάλων του Γκρούεφσκι είναι η «απαλλαγή» μέσω των εκλογών της χώρας από τον «Λουκασένκο των Βαλκανίων», όπως πολλοί τον αποκαλούν στα Σκόπια, παρομοιάζοντάς τον με τον αιώνιο πρόεδρο-δικτάτορα της Λευκορωσίας για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να εξουσιάζει.

Από πουθενά ωστόσο δεν καταγράφεται δυναμική ανατροπής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτηση και πάλι του Γκρούεφσκι και τους πολιτικούς αναλυτές και τις ξένες διπλωματικές αποστολές στα Σκόπια να συμφωνούν ότι η κάλπη δεν πρόκειται να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση.

Με όσους και αν συζητήσαμε πρόσφατα στα Σκόπια το θέμα, η ανάλυσή τους κατέληγε στο ότι ναι μεν ο Γκρούεφσκι θα είναι πιθανότατα πέμπτη φορά ο νικητής, στην πράξη όμως δύσκολα θα ξανακαθίσει σ’ αυτόν τον θώκο. Στην ερώτησή μου πώς μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που θα έχει τη λαϊκή αναβάθμιση, ελέγχει το κόμμα και επομένως δεν θα υπάρξει ανατροπή εκ των έσω, όλοι έδειχναν τον ξένο παράγοντα.

Πιστεύουν ή ελπίζουν ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για να αποτρέψουν έναν νέο κύκλο πολιτικής οξύτητας, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει η εκ νέου παρουσία του στην πρωθυπουργία, θα τον πιέσουν να αποχωρήσει «δαφνοστεφανωμένος» μετά τις εκλογές και να οριστεί από το κόμμα του άλλος πρωθυπουργός. Θα το δεχθεί; Αν έχουν, όπως λέγεται, συντριπτικά στοιχεία εναντίον του, θα αναγκαστεί να φύγει διακριτικά και με «τιμές» παρά να τον απογυμνώσουν βγάζοντας τα «άπλυτα» στη φόρα. Μπορεί μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις από τις μυστικές του υπηρεσίες των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων πολιτών, χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, φίμωση των ΜΜΕ, αποτυχία στην επίτευξη κορυφαίων στόχων όπως η ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, να κερδίσει εκλογές;

Ομόφωνα απάντησαν θετικά οι συνομιλητές μας. «Ο Γκρούεφσκι ελέγχει τα πάντα μέσω του κόμματος και της αστυνομίας», μου είπε χαρακτηριστικά έμπειρος πολιτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή