Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Μολονότι κινήθηκαν ανοδικά στις αγορές της Ασίας, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα χθες με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το απόγευμα στα 43,49 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 44,59 το βαρέλι. Είχε προηγηθεί νέα υποχώρηση την Πέμπτη, όταν η Ρωσία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υποστηρίξει τη μείωση ή το πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Αλγερία. Παράλλλα οι τιμές έχουν πιεστεί από την ανοδική ώθηση που πήρε το δολάριο τις τελευταίες ημέρες μετά τη δήλωση της προέδρου της Fed ότι ενισχύεται η επιχειρηματολογία υπέρ μιας νέας αύξησης των επιτοκίων. Ετσι το αργό έχει χάσει συνολικά το 1/10 της αξίας του σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου, όταν άρχισε να επικρατεί στην αγορά η προσδοκία για συμφωνία παγώματος της παραγωγής.

Η άνοδος του χρυσού ευνόησε την Barrick

Η ανοδική πορεία του χρυσού ευνοεί τις πιστοληπτικές προοπτικές του ομίλου Barrick Gold, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος στην εξόρυξη χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της S&P αναβάθμισε την κατάταξή του με το σκεπτικό ότι οι ισολογισμοί του επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές στο πολύτιμο μέταλλο, τα έσοδα από τις πωλήσεις ορισμένων δευτερευόντων περιουσιακών στοιχείων και από τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η Barrick Gold έχει πλέον θετικές προοπτικές ως προς τη δυνατότητά της να δανείζεται, ενώ προηγουμένως ήταν σταθερές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής της Barrick έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της χρονιάς, ύστερα από πέντε χρόνια διαδοχικών ζημιών. Τα ομόλογά τους έχουν ενισχυθεί κατά 38%, ενώ η τιμή του χρυσού το τρέχον έτος έχει ανέλθει 23%. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε ώς ένα βαθμό τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό δεν πτόησε τους επενδυτές που συνέρρευσαν και αγόρασαν ράβδους, ενώ τοποθέτησαν κεφάλαια και στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων. Οι κινήσεις αυτές γίνονται, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και η Fed, ειδικά, διατηρεί ακόμα χαμηλό το κόστος δανεισμού.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Aναιμική παρέμεινε η εικόνα των συναλλαγών στην εγχώρια ηλεκτρονική αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) και στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι τιμές των κρατικών εκδόσεων χρέους υποχώρησαν, αφού οι ξένοι διαχειριστές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στις διεθνείς πλατφόρμες ομολόγων. Η τιμή του ετήσιου ομολόγου την Παρασκευή ανήλθε στα 97,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,90%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 91,10 λεπτά με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,65%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στα 71,60 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 8,05%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 811 μονάδες βάσης από 803 μονάδες βάσης που είχε ανέλθει στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή