Η απαξίωση της αγοράς ομολόγων, μετοχών και η μεγάλη έξοδος των ξένων επενδυτών

Η απαξίωση της αγοράς ομολόγων, μετοχών και η μεγάλη έξοδος των ξένων επενδυτών

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη φυγή των ξένων επενδυτών από κάθε ελληνική αξία αποτυπώνει η πλήρης απαξίωση των αποτιμήσεων τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά μετοχών. Εναν και πλέον χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων αντιστοιχούν σε… πενταροδεκάρες όχι μόνο δεν καταγράφεται αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά αντίθετα εγκαταλείπουν το τρένο και οι τελευταίοι επενδυτές. Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών εταιρειών, η «μακρά και θορυβώδης» διαβούλευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οδήγησε στην περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης και στη φυγή των επενδυτών.

Σήμερα ξένοι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 4 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 75%. Την ίδια ώρα από τις περίπου 10 επενδυτικές τράπεζες που πραγματοποιούσαν συναλλαγές για ελληνικά ομόλογα στα τέλη του 2014 σήμερα έχουν απομείνει 3! Το ξεπούλημα των ομολόγων γίνεται παρά τις αδιανόητα χαμηλές, για χώρα μέλους της Ευρωζώνης, τιμές με τις οποίες διαπραγματεύονται. Σε μια συγκυρία που τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα (euribor 1 μήνα -0,372% και του 1 έτους στο -0,051%) το spread του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 11,25%. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το spread είχε διαμορφωθεί στο 4,6%.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ ακόμα και μετά τις ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση όσοι επενδυτές αγόρασαν τραπεζικές μετοχές χάνουν από 11% των κεφαλαίων τους (Alpha Bank) έως και 49% (Πειραιώς). Οι ζημίες για το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση για τους φορολογουμένους δεν έχουν προηγούμενο. Μέσα σε μια διετία η αξία των τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 19,7 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2014) εξαερώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2016). Δηλαδή χάθηκαν 18,26 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ ή 74 φορές περισσότερα από τα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, τα οποία η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διοχετευθούν για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων!

Η ζημία

Η μεγάλη ζημία στις αξίες έγινε το 2015, λόγω της παρατεταμένης «διαπραγμάτευσης» που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις) και τελικά στην υπογραφή, τον Αύγουστο του 2015, ενός νέου μνημονίου που περιλάμβανε νέο κύμα φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών. Ωστόσο, αν και η νέα συμφωνία έχει περιορίσει δραστικά τους φόβους και τις συζητήσεις περί Grexit, δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Εναν χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί περαιτέρω. Οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου από 8,45% που ήταν στις 17 Αυγούστου 2015, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την Βουλή, έχει επιδεινωθεί στο 11,25% σήμερα.

Στελέχη ξένων επενδυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επισημαίνουν στην «Κ» ότι η επιδείνωση των συνθηκών είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η παρατεταμένη και θορυβώδης διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, η οποία μάλιστα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015, ωστόσο υπήρξε μερική συμφωνία τον… Ιούνιο του 2016, δηλαδή οκτώ μήνες μετά. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων ώστε να… ολοκληρωθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης!

Ξένοι θεσμικοί υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να «κλείσει» η δεύτερη αξιολόγηση εντός του 2016, κάτι που αν συμβεί θα είναι μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. Αντίθετα, προειδοποιούν, αν έχουμε και πάλι μια «μακρά και θορυβώδη» δεύτερη αξιολόγηση, η εμπιστοσύνη θα διαβρωθεί περαιτέρω και οι αξίες θα υποχωρήσουν από 25% έως 30% από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Προσθέτουν ότι η προσέλκυση επενδυτών στις αγορές ομολόγων και μετοχών είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση των αποτιμήσεων, δίχως την οποία είναι πολύ δύσκολο να έρθουν στη χώρα άμεσα ξένες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή