ΕΛΛΑΔΑ

Πυρ ομαδόν κατά Φίλη για ερευνητές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ μπορούν να ενταχθούν, βάσει της ρύθμισης, άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα ομαδικά πυρά από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, την ΠΟΣΔΕΠ, αλλά και βουλευτές πανεπιστημιακούς δέχεται η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε μαζική κατάληψη θέσεων πανεπιστημιακού χωρίς ανοιχτές διαδικασίες. Πρόκειται για πρακτική που κρίνεται απαράδεκτη και για την ανανέωση του προσωπικού των ΑΕΙ, την ίδια στιγμή μάλιστα που πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την απόσυρσή της από το υπουργικό δίδυμο Φίλη - Αναγνωστοπούλου.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ανάλογη ρύθμιση είχε παρουσιασθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά απεσύρθη. Για το θέμα η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων δήλωσε, «διαχρονικά από θέση αρχής αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το ελληνικό πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες» και ζήτησε την απόσυρσή της, ενώ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατηγορηματικά κάθετος κατά της ρύθμισης είναι και ο Στάθης Ευσταθόπουλος, καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών και επικεφαλής της ΑΣΚΕΥ, πρώτης εκλογικά παράταξης στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. «Το υπουργείο συνεχίζει με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα την απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης για τα πανεπιστήμια, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που δεν έχουν συζητηθεί. Είναι ακαδημαϊκά λάθος και ηθικά απαράδεκτο να γίνονται μέλη ΔΕΠ με διαδικασίες οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές. Στην περίοδο του brain drain εμείς κλείνουμε τις πόρτες σε νέα παιδιά που πρόσφατα αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό να επανενταχθούν στον ελληνικό ακαδημαϊκό ιστό. Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι μέλη ΕΤΕΠ που μπορούν να γίνουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, ωστόσο αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί με ακαδημαϊκά κριτήρια, διαφάνεια και αξιοκρατία» ανέφερε.

«Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης θυσιάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον βωμό των κομματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων. Eτσι, δίνει τη δυνατότητα σε ειδικές κατηγορίες προσωπικού να καταλάβουν θέσεις διδασκόντων χωρίς προκήρυξη των σχετικών θέσεων, χωρίς ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες. Oταν μόλις πριν από λίγους μήνες άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των πανεπιστημίων για μετατάξεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» ανέφερε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας και συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ. «Ο κ. Φίλης αποδεικνύεται ολέθριος για τα πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επίσης πανεπιστημιακός, βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον υπουργό Παιδείας για την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη. «Το θράσος του κ. Φίλη είναι απύθμενο. Eχοντας λερωμένη τη φωλιά του που πέρασε εν κρυπτώ διάταξη ως νομοτεχνική βελτίωση σε τροπολογία, παραβιάζοντας κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με κατηγορεί ότι “δεν ξέρω τι μου γίνεται”. Ο κ. Φίλης εκμεταλλεύθηκε την απουσία μου από την ολομέλεια (ήμουν σε εξεταστική επιτροπή) την ώρα που “τρύπωσε” τη διάταξη στο ν/σ, περιγράφοντάς την μάλιστα παραπλανητικά, όπως φαίνεται στο video και στα πρακτικά. Ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι η κ. Αναγνωστοπούλου είχε χαρακτηρίσει δίκαιο το αίτημα των μελών ΕΔΙΠ και ότι υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα. Αντίθετα, δίκαιη είχε χαρακτηρίσει την αντίδρασή μου και είχε πει ότι δεν πρέπει να είναι κλειστές οι διαδικασίες».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ