Το ΔΝΤ συνδέει την επιστροφή του με δύο κριτήρια

Το ΔΝΤ συνδέει την επιστροφή του με δύο κριτήρια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνδέει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με το πλήγμα που έχει επιφέρει στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία η νέα δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και γενικότερα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων από κυβερνητικά στελέχη, κάτι που τόνισε ότι είναι κρίσιμο για οποιαδήποτε συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η αποστολή του ΔΝΤ σκοπεύει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρήματά της θα συνυπολογισθούν στη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, η οποία θα κρίνει τελικά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο χρόνος της παρουσίασης της νέας ανάλυσης είναι ρευστός, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ράις, αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΝΤ περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τη δική τους πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτού τοποθετηθεί. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσα στο καλοκαίρι για το ελληνικό χρέος, αλλά δήλωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για σύγκληση του Washington Group για το ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.

Καθυστερήσεις

Πηγή της «Κ» εντός του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη βγει εκτός, λόγω των καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι σε σύνολο 15 έχει γίνει μόνο το ένα. Οπως προβλέπει, μάλιστα, θα καθυστερήσει και η δεύτερη αξιολόγηση, που προβλεπόταν να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, πάντως, την Πέμπτη αισιόδοξη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ τόνισε ότι πρέπει «να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα».

Στην υπόθεση της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι μοιράζεται την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που αναφέρουν οι ελληνικές αρχές και πάνω στα οποία βασίζεται το πρόγραμμα. Ο διεθνής οργανισμός είχε σημειώσει στο παρελθόν τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει από το 2010 στην ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια και στελεχών του. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «θεωρούμε πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η πρόοδος».

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι ως πάγια τακτική το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι η παραπομπή Γεωργίου σηματοδοτεί «την επιστροφή της αμφιβολίας για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία».

Ετσι, κατά την αποστολή της στην Ελλάδα, η κ. Βελκουλέσκου θα θελήσει να βεβαιωθεί ότι τα στοιχεία που δίνονται στο ΔΝΤ είναι ακριβή. «Φυσικά, αυτό είναι κρίσιμο για οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Ράις.

Η αποστολή του ΔΝΤ θα παραμείνει στην Αθήνα για την αξιολόγηση της οικονομίας που προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του, κατά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Αν και αυτή η αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο για όλα τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, έχει να πραγματοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι η χώρα βρισκόταν ούτως ή άλλως υπό την παρακολούθηση του προγράμματος. Πλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι συζητήσεις αυτές «είναι ευκαιρία να απομακρυνθεί κανείς από τα άμεσα λειτουργικά θέματα και να συζητήσει τις ευρύτερες προκλήσεις οικονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα συμπεράσματα, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της θα ενσωματωθούν στις συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Η αξιολόγηση θα εστιάσει στις μακροοικονομικές προβλέψεις, τις οικονομικές πολιτικές και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή