Εντατικές επαφές για το Κυπριακό

Εντατικές επαφές για το Κυπριακό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ αντί για επτά που ήταν προγραμματισμένες μέχρι τώρα συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έως και τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι δύο ηγέτες στη χθεσινή, τέταρτη συνάντησή τους, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου γύρου συνομιλιών, αποφάσισαν μετά τις 6 και τις 7 Σεπτεμβρίου να προσθέσουν ένα ακόμη ραντεβού στις 10 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο ηγέτες μίλησαν χθες για τις εγγυήσεις, με τον κ. Αναστασιάδη να τονίζει ότι άκουσε «κάτι διαφορετικό από τις Συνθήκες του 1960» στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί, ωστόσο πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνειότι μας βρίσκει σύμφωνους». Ο κ. Ακιντζί δήλωσε χθες ότι μια πιθανώς νέα δομή θα μπορούσε να οδηγήσει και στην προσαρμογή του συστήματος ασφαλείας και εγγυήσεων. Μάλιστα έκανε λόγο για πενταμερή διάσκεψη που θα αποφασίσει επί τούτου. Σημειώνεται ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη άποψη του κ. Ακιντζί περί πενταμερούς αποτελεί ένα από τα πάγια σημεία διαφωνίας Αθηνών και Λευκωσίας που επιμένουν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους των «εγγυητριών» δυνάμεων και στις δύο κοινότητες. Ο κ. Ακιντζί επισήμανε την πάγια τουρκοκυπριακή θέση περί εγγύησης της ασφάλειας της κοινότητάς του από την Τουρκία και επισήμανε πως η Αθήνα και η Αγκυρα έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν ανεπισήμως το κεφάλαιο των εγγυήσεων.

Εν τω μεταξύ, προστριβές εξακολουθεί να προκαλεί η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επειτα από τη χθεσινή επιβεβαίωση της παρεμπόδισης ελληνοκυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα να πραγματοποιήσει από τις 21 έως και τις 26 Αυγούστου έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να διατηρούν υψηλούς τόνους για το ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων. Αυτήν τη φορά η τουρκοκυπριακή αντίδραση ήλθε με αφορμή την εμβάθυνση των σχέσεων ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα τη συμφωνία που υπεγράφη για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο προς τη μεγάλη αραβική χώρα μέσω υποθαλάσσιων αγωγών. Από το αποκαλούμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη και στον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων περιγράφεται ως «επιζήμια ως προς την αμοιβαία εμπιστοσύνη, συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς» και θεωρείται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επίσης γίνεται αναφορά στην κρισιμότητα της περιόδου ως προς την πρόοδο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή