Προβληματίζει συγκέντρωση Χρυσής Αυγής, λόγω «γειτνίασης» με… πρόσφυγες

Προβληματίζει συγκέντρωση Χρυσής Αυγής, λόγω «γειτνίασης» με… πρόσφυγες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία έχει προκαλέσει η σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Χρυσή Αυγή, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του μνημείου για τη Μάχη των Θερμοπυλών. Η φιέστα αυτή της Χ.Α. πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αλλά φέτος υπάρχει μια ιδιομορφία. Πολύ κοντά στο μνημείο υπάρχει χώρος φιλοξενίας προσφύγων, που λειτουργεί με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας και που με πρωτοβουλία της Περιφέρειας μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής προσφύγων. Σήμερα στα ξενοδοχεία βρίσκονται 488 άτομα (με βάση τη χθεσινή καταμέτρηση), στην πλειονότητά τους μέλη οικογενειών, με γυναίκες και παιδιά. Η απόσταση των δύο ξενοδοχείων από τον χώρο της συγκέντρωσης της Χ.Α. δεν ξεπερνά τα 300 μέτρα, άρα ο κίνδυνος επεισοδίων είναι υπαρκτός. Η Χ.Α., που έχει σταθερά στο στόχαστρό της τους πρόσφυγες και μετανάστες, κινητοποιεί για τη συγκέντρωση στις Θερμοπύλες οπαδούς της και από άλλες περιοχές της χώρας, που καταφθάνουν με ναυλωμένα λεωφορεία, ενώ χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει στη συγκέντρωση είναι το γεγονός πως αποτελεί το ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της.

Υπό τον φόβο πιθανών προκλήσεων των οπαδών της Χρυσής Αυγής κατά των προσφύγων, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας έχουν κινητοποιηθεί και θα παρευρίσκονται στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων στις Θερμοπύλες σήμερα το απόγευμα. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας, η οποία δραστηριοποιείται για τη στήριξη των προσφύγων, έχει καλέσει σε συγκέντρωση στα ξενοδοχεία στις 4 μ.μ., ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία διάθεση εμπλοκής με τους οπαδούς της Χ.Α. αλλά περιφρούρησης του χώρου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο, η Περιφέρεια είναι ενήμερη για την κατάσταση, ενώ και η αστυνομική διεύθυνση Στερεάς έχει λάβει μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετατροπή και η οργάνωση του ξενοδοχείου «Αίγλη» σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η μετατροπή έγινε σε χρόνο ρεκόρ, 48 ώρες, με αξιοποίηση των συνεργείων της Περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια υποστηρίχθηκε και από κοινωνικούς φορείς της Λαμίας. Χρειάστηκε εντατική δουλειά για να αποκατασταθούν τα ηλεκτρικά και υδραυλικά δίκτυα, η θέρμανση και για απολύμανση. Ενα μήνα αργότερα, η Περιφέρεια προχώρησε στην αξιοποίηση και ενός δεύτερου ξενοδοχείου, του «Ασκληπιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή