Παίζει ο Τζ. Ασάνζ των WikiLeaks το παιχνίδι της Μόσχας;

Παίζει ο Τζ. Ασάνζ των WikiLeaks το παιχνίδι της Μόσχας;

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνεχίζει το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2006, παρουσιάζοντας μία εικόνα των κυβερνήσεων των μεγάλων δυνάμεων, στην οποία επικρατούν η διαφθορά, ο κυνισμός και η φιλοδοξία για παγκόσμια εξουσία. Ωστόσο, παρότι στην αρχή του εγχειρήματος των WikiLeaks, ο Ασάνζ διατυμπάνιζε την ουδετερότητά του, τονίζοντας ότι θα στραφεί κατά πάντων και ειδικά εναντίον των καταπιεστικών καθεστώτων στην Κίνα και στη Ρωσία, σταδιακά άρχισε να επικεντρώνεται στα κακώς κείμενα της Δύσης και δη των ΗΠΑ, αποφεύγοντας την κριτική κατά της Ρωσίας και δημοσιεύοντας ντοκουμέντα που συχνά ευνοούν την ευρασιατική υπερδύναμη.

Οι καλές σχέσεις Ρωσίας-Ασάνζ ξεκίνησαν το 2010 μετά τη σύλληψη του τελευταίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγήκε μπροστά για να τον υπερασπιστεί, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στις κατηγορίες εναντίον του, «όντας κατηγορούμενος επειδή διέρρευσε τις πληροφορίες που είχε αποκτήσει από τον αμερικανικό στρατό, αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή». Η επακόλουθη θερμή αντιμετώπισή του από το Κρεμλίνο σε συνδυασμό με το κυνηγητό που του επεφύλασσαν οι ΗΠΑ, τον οδήγησε να «διαλέξει πλευρά», ανέφερε συνεργάτης του.

Τέλος, η στάση αυτή έχει γίνει ξεκάθαρη από τη χαλαρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι σε κάποιες από τις σκληρότερες κινήσεις αυταρχισμού του Ρώσου προέδρου, τη φιλορωσική στάση του στο ουκρανικό ζήτημα και την κοινοποίηση ορισμένων ντοκουμέντων, τα οποία προσέφεραν προφανές όφελος στη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή