Χαμηλά επιτόκια και προμήθειες στήριξαν τα κέρδη των τραπεζών

Χαμηλά επιτόκια και προμήθειες στήριξαν τα κέρδη των τραπεζών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψαν οι τράπεζες στο β΄ τρίμηνο, αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των εσόδων από τραπεζικές εργασίες, έσοδα τόκων και προμήθειες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρήσης παρουσίασαν λειτουργικά έσοδα ύψους 2,17 δισ. ευρώ έναντι 2,09 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,5%. Η κύρια πηγή ήταν τα καθαρά έσοδα τόκων, τα οποία ανήλθαν στο β΄ τρίμηνο στα 1,76 δισ. ευρώ έναντι 1,74 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση των επιτοκιακών κερδών είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, ουσιαστικά τα λεφτά είναι κλειδωμένα στις τράπεζες και ανταγωνισμός δεν υφίσταται. Τα επιτόκια καταθέσεων είναι περίπου κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά ένα χρόνο πριν.

Μεγάλη αύξηση κατά 11% κατέγραψαν τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία συνολικά για τις 4 τράπεζες ανήλθαν στα 267 εκατ. ευρώ έναντι 240 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες οφείλεται κυρίως στη μείωση των προμηθειών που κατέβαλαν οι τράπεζες για τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ και ΙΙΙ) αλλά και στη σημαντική αύξηση των προμηθειών από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου επηρεάστηκαν θετικά και από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη: την πώληση της συμμετοχής τους στη Visa, αλλά και κέρδη από την πώληση ομολόγων EFSF στην ΕΚΤ.

Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν σταθερές και ανήλθαν στο 1,115 δισ. ευρώ έναντι 1,114 δισ. στο τέλος Μαρτίου, εικόνα που αναμένεται να βελτιωθεί στα επόμενα δύο τρίμηνα λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων αλλά και της περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων. Η βελτίωση των λειτουργικών εσόδων σε συνδυασμό με τα έκτακτα κέρδη αλλά και τη συγκράτηση των δαπανών οδήγησε στην ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών πριν από προβλέψεις, κατά 12%, και τα οποία ανήλθαν στο 1,18 δισ. ευρώ.

Κάπου εδώ, όμως, τελειώνουν τα καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς η εύθραυστη κατάσταση του δανειακού χαρτοφυλακίου, τις υποχρέωσε σε περαιτέρω αύξηση προβλέψεων για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «καίγοντας» τη λειτουργική κερδοφορία.

Οι συστημικές τράπεζες στο β΄ τρίμηνο διενήργησαν προβλέψεις 1,05 δισ. ευρώ έναντι 877 εκατ. στο α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 19%. Αν και το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς μειώθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 211 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και κατά +622 εκατ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε αύξηση προβλέψεων τόσο λόγω της περίπτωσης Μαρινόπουλου αλλά και των αυξανόμενων ρυθμίσεων, καθώς η χαμηλή πτήση της οικονομίας οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει τα 74 δισ. ευρώ και των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις) ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα το ΤΧΣ

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο των ατελείωτων διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και ως βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα το 90% των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συνάντηση με το επιτελείο του SSM είχε την περασμένη Πέμπτη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φαίνεται ότι ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην ερμηνεία του νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί πιέζουν ώστε τα 3/5 των μελών των Επιτροπών των τραπεζών να είναι ξένοι, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή