Βλαντιμίρ Τσιζόφ: Σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Βλαντιμίρ Τσιζόφ: Σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα αναγνωρίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσβλέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό και σε άλλους τομείς, ενώ ταυτόχρονα κατανοεί τα περιθώρια δράσης της χώρας μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σημειώνει στην «Κ» ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ένας από τους πιο έμπειρους Ρώσους διπλωμάτες και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία 12 χρόνια. Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βαθύς γνώστης της Ελλάδας και της Κύπρου (με θητείες στην Αθήνα και ως ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, μιλάει άπταιστα ελληνικά), ο κ. Τσιζόφ εμφανίζεται συγκρατημένος σχετικά με τις εκτιμήσεις περί λύσης του Κυπριακού και μιλάει για την τεταμένη σχέση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Μόσχα απειλεί χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

– Πώς βλέπει η Ρωσία τον ρόλο της Ελλάδας;

– Η Ελλάδα είναι ένας παράγων σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή όπως είναι η Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

– Τι σημαίνει σταθερότητα;

– Σημαίνει να μην υπάρχουν συγκρούσεις, ούτε φυσικά πόλεμος, και, αντίθετα, να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας. Οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στην αντιμετώπιση των περιφερειακών, πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων προβλημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Οπως είναι φυσικά και το Μεσανατολικό, που έχει εξαφανισθεί από την ατζέντα, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και τα πιο παλαιά περιφερειακά προβλήματα όπως είναι το Κυπριακό.

– Οι ελληνορωσικές σχέσεις;

– Οι επαφές μας βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Εχουμε επισκέψεις των ηγετών, αλλά και επαφές υπουργών. Οι σχέσεις μας είναι παραδοσιακά καλές, βασίζονται στην κοινή ιστορία και η Μόσχα βλέπει θετικά και με αισιοδοξία το μέλλον τους. Υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία στην ενέργεια και ελπίζουμε τα σχέδια για τον South Stream να προχωρήσουν.

– Παράλληλα με αυτά για τη μεταφορά αερίου από ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο;

– Φυσικά. Γιατί όχι; Επίσης, να συνεχισθεί η σημαντική συνεργασία στον τουριστικό τομέα με τη ροή Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα.

– Πώς αποτιμάτε τη στάση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ;

– Κοιτάξτε. Οπως είπε και ο πρόεδρος Πούτιν, δεν ζητάμε από την Ελλάδα να κάνει τους άθλους του Ηρακλή. Κατανοούμε ότι είναι μέλος θεσμών και συμμαχιών, το μέγεθός της, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο με την οικονομία της όσο και με το προσφυγικό. Εκτιμάμε πολύ τις καλές προθέσεις και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων. Οι σχέσεις μας είναι σταθερές και δεν εξαρτώνται ούτε από τις τριβές της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ούτε από τις εσωτερικές αλλαγές στην Ελλάδα.

– Γνωρίζετε όσο λίγοι το Κυπριακό. Πολλοί μιλούν για εξελίξεις εντός του έτους.

– Θυμάμαι, κάποτε έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μια Αμερικανίδα αξιωματούχος και είπε ότι αυτό ήταν το έτος της λύσης του Κυπριακού. Η χρονιά ήταν το 1999 και η αξιωματούχος η υπ. Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ. Ακούω τώρα ότι ίσως λυθεί μέσα στο φθινόπωρο. Μπορεί να φταίει ότι έχω ασχοληθεί με το Κυπριακό πάρα πολλά χρόνια. Εγώ, πάντως, δεν βλέπω άμεση προοπτική λύσης.

– Εάν ο Ερντογάν θέλει να βγάλει ένα «αγκάθι» από πάνω του μπροστά στα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει;

– Θα συμφωνήσω ότι αυτή τη στιγμή το κλειδί βρίσκεται στην Αγκυρα. Αλλά δεν εντάσσεται στο πνεύμα της σημερινής πολιτικής της Τουρκίας να κάνει παραχωρήσεις.

– Πώς αξιολογεί η Μόσχα την ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ;

– Μας επικρίνουν γιατί η ρωσική παρουσία στην Ευρώπη μετά το 2000 έχει τριπλασιασθεί. Ομως, το ΝΑΤΟ μέσα σε ένα χρόνο αύξησε τέσσερις φορές τις δαπάνες για τις ανατολικές χώρες της Συμμαχίας. Και, ξέρετε, δεν είμαστε τρελοί. Τι τη θέλουμε την Εσθονία ή τη Λιθουανία;

– Αισθάνεστε πως το ΝΑΤΟ «περικυκλώνει» τη Ρωσία, από τις βαλτικές χώρες μέχρι τη Γεωργία;

– Εγώ θα σας πω απλά ότι όταν ακούω κάποιους να υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προβάλλει εχθρική συμπεριφορά πλησιάζοντας το ΝΑΤΟ είναι σαν να μη βλέπουν τη γεωγραφία και να μη γνωρίζουν την Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή