Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες

Αυξημένες προσδοκίες για άνοδο επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ομιλίας της στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hall των ΗΠΑ την προηγούμενη Παρασκευή, η επικεφαλής της Fed Τζένετ Γέλεν υιοθέτησε ένα πιο «επιθετικό» από το αναμενόμενο ύφος, δηλώνοντας ότι, ενόψει της συνεχιζόμενης βελτίωσης της αγοράς εργασίας και των εκτιμήσεων της Fed για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, η πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο τόνισε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα είναι σταδιακός, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει τον χρόνο της επόμενης επιτοκιακής κίνησης. Ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ σχολίασε ότι οι δηλώσεις της Γέλεν συνάδουν με μια αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Εντούτοις, σημείωσε ότι μια τέτοιου είδους κίνηση προϋποθέτει ότι τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Fed για την οικονομία και τον πληθωρισμό, κάνοντας σαφές ότι η έκθεση Αυγούστου για τις νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα θα επηρεάσει την απόφαση της Fed στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της στις 21-22 Σεπτεμβρίου. (Η συγγραφή του άρθρου έγινε λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.)

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσοτέρων βασικών νομισμάτων στον απόηχο των δηλώσεων των αξιωματούχων της Fed που αύξησαν τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά, ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, φράγκο Ελβετίας), ανήλθε την Τετάρτη στις 96.255 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων πριν απολέσει μέρος των κερδών του αργότερα στην εβδομάδα, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για την αγορά εργασίας και τη δημοσίευση στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης, τα οποία έδειξαν απρόσμενη συρρίκνωση τον μήνα Αύγουστο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανήλθε λίγο πάνω από το 1,1200 την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ημερών, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων από τις ΗΠΑ, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό ενός μήνα 1,1120 νωρίτερα την εβδομάδα. Παράλληλα, το ευρώ/γιεν ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων λίγο πάνω από το επίπεδο του 116.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή