Γερμανία: Εκλογές-βαρόμετρο στο Μεκλεμβούργο

Γερμανία: Εκλογές-βαρόμετρο στο Μεκλεμβούργο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλεις ένα κόμμα που χειραγωγεί τους ψηφοφόρους του; Τότε ψήφισε την AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Που εργαλειοποιεί τους φόβους τους; Τότε ψήφισε την AfD. Είσαι μονογονεϊκή οικογένεια και δεν θες να σε στηρίζει το κράτος; Τότε ψήφισε την AfD. Θέλεις μια φορολογική πολιτική που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα; Τότε ψήφισε την AfD», τραγουδάει με τζαζ φωνή και σκουλαρίκι στη μύτη η όμορφη τραγουδίστρια Τζένιφερ Ρόστοκ στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, όπου σήμερα διεξάγονται τοπικές εκλογές. «Γιατί τα πιο χαζά μοσχάρια ψηφίζουν μόνα τους τον χασάπη τους», είναι το ρεφρέν του ιδιοφυούς τραγουδιού, που έχει γίνει χιτ στη Γερμανία.

Η προοπτική ανάδειξης του ξενοφοβικού σχηματισμού σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο έχει κινητοποιήσει τη νεολαία, αλλά και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού Cicero, το AfD θα συγκεντρώσει το 23% των ψήφων, ξεπερνώντας το CDU που θα συγκεντρώσει το 20%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα με 28%. Mε δεδομένο όμως ότι τα ακροδεξιά κόμματα συνήθως συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά στην πραγματικότητα από ό,τι στις δημοσκοπήσεις, επειδή οι ψηφοφόροι τους διστάζουν να ομολογήσουν την προτίμησή τους, δεν αποκλείεται το προβάδισμα της «Εναλλακτικής» να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το Politico προέβη, εξάλλου, σε μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη ότι το AfD θα μπορούσε να είναι ακόμη και πρώτο κόμμα και μάλιστα στην ίδια την εκλογική περιφέρεια της ίδιας της καγκελαρίου. Η ίδια η Μέρκελ πήγε και μίλησε στο Σβέριν, στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, ενώ νωρίτερα στην προεκλογική εκστρατεία είχε δώσει το «παρών» εκεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το βαρύ πυροβολικό των Χριστιανοδημοκρατών.

Το προσφυγικό

Παρ’ όλα αυτά η προοδευτική μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ θεωρείται υπεύθυνη για αυτή τη «μόνιμη εγκατάσταση» της AfD στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς η κουλτούρα υποδοχής των προσφύγων, που επιχείρησε να επιβάλει η καγκελάριος, εξώθησε πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στην αναζήτηση άλλης εκλογικής στέγης. Υπό αυτό το πρίσμα, ερώτημα παραμένει κατά πόσον η ίδια θα επιδιώξει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία (η «K-Frage», όπως αποκαλούν οι Γερμανοί το ζήτημα της υποψηφιότητάς της) και αν θα προσπαθήσουν να την εμποδίσουν οι αντιφρονούντες εσωκομματικοί της αντίπαλοι. Το περιοδικό Der Spiegel πιστεύει ότι το ερώτημα θα απαντήσει η ίδια η Μέρκελ το 2017 και όχι νωρίτερα. «Στην πολιτική και τη ζωή καλό είναι να έχει κανείς υπομονή», δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Γιούλια Κλόκνερ. Ωστόσο, αυτός που δεν έχει καθόλου υπομονή είναι ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αντιτίθεται στην πιθανότητα μιας τέταρτης υποψηφιότητας της Μέρκελ. Ηταν εξάλλου από τους σφοδρότερους επικριτές της μεταναστευτικής της πολιτικής. Ουδείς αναντικατάστατος, ήταν το σχόλιο του Ζεεχόφερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συμπεριέλαβε όμως και τον εαυτό του. Είναι σαφές ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι απεύχονται ένα βαθύ ρήγμα με τους Χριστιανοδημοκράτες και ο στόχος τους είναι να κατέλθουν με κοινό υποψήφιο καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις της Μέρκελ θα πάρουν τα στελέχη του κόμματος στο συνέδριο της Εσσης τον Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Μέχρι τώρα η ηγεσία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την καγκελαρία θεωρούνταν άρρηκτα συνδεδεμένες για τη Μέρκελ.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν, τέλος, ότι η καγκελάριος θα ήθελε μια τέταρτη θητεία για να ανασκευάσει την εικόνα της ως μοιραίας ηγετικής προσωπικότητας για τη συνοχή της Ευρώπης. Για να φροντίσει την υστεροφημία της και να επιχειρήσει να επανασυσπειρώσει τη Γηραιά Ηπειρο μετά το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή