Στα σκαριά η ανάπλαση της Μυτιλήνης

Στα σκαριά η ανάπλαση της Μυτιλήνης

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος για την υποβολή του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που αφορά την πόλη της Μυτιλήνης είναι ο Δήμος Λέσβου, που μαζί με τον Δήμο Χίου διεκδικούν 20 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ευρεία σύσκεψη και διαβούλευση φορέων έχει προγραμματιστεί στο επιμελητήριο Λέσβου την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών – Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κώστας Κατσαρός ανέφερε στην «Κ» ότι το προτεινόμενο σχέδιο του Δήμου Λέσβου στοχεύει στην ανάδειξη της Μυτιλήνης «σε υπερτοπικής σημασίας αναπτυξιακό πόλο, πόλη του πολιτισμού, δημιουργίας και επιστήμης, πύλη της Ελλάδας και της Ε.Ε., ελκυστικό χώρο διαβίωσης με κοινωνική συνοχή». Είναι επίσης σημαντικό, να διαδραματίσει τον ρόλο της ως «Μητρόπολη του Βορείου Αιγαίου», καθώς αποτελεί κεντρική έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του υπουργείου αρχικά και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μετέπειτα, των περιφερειακών υπηρεσιών κεντρικών υπουργείων. Από την άλλη, οι εξελίξεις των δύο τελευταίων χρόνων στο προσφυγικό την έχουν φέρει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, προσφέροντας, ανεξαρτήτως προσήμου, αναπάντεχη προβολή.

Ωστόσο, ενώ αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου Τούρκων επισκεπτών, αναγνωρίζεται ότι για το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό της απόθεμα, υπολείπεται σε τουρισμό. Παρά τις επενδύσεις για την προστασία του αστικού τοπίου, την αναβάθμιση των αστικών δικτύων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης ή τις παρεμβάσεις στην ποιότητα ζωής, εντοπίζονται αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με κυκλοφοριακά προβλήματα, μεταφορές, αστική διάχυση, μη λειτουργική ενσωμάτωση οικισμών, ανοργάνωτη αποθήκευση σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών, μειωμένους ελεύθερους χώρους και πράσινες υποδομές, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Δήμου Λέσβου, αφενός προτείνεται η ανάπλαση κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας του νησιού, όπως η προκυμαία και το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης στα Λαδάδικα. Αφετέρου, 40% των πόρων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΕΠ, θα αφορούν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα (υποδομές, ενίσχυση Κοινωνικού Παντοπωλείου και Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης). Η περιοχή της παρέμβασης «αφορά ολόκληρη τη συνεκτική πόλη της Μυτιλήνης», λέει ο κ. Κατσαρός, καθώς και τις τέσσερις εισόδους – εξόδους της, που τη συνδέουν με τα προάστια, τους γύρω οικισμούς και το υπόλοιπο νησί. Εξάλλου, η Μυτιλήνη αποτελεί και το διαμετακομιστικό κέντρο του νησιού (με το κεντρικό επιβατικό και εμπορικό λιμάνι και το αεροδρόμιο).

Βασικοί επιχειρησιακοί στόχοι του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, είναι:

• Η αναβάθμιση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, η ανάδειξη του Κάστρου, της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και του λιμανιού.

• Η διοχέτευση των επισκεπτών και κυρίως των επιβατών κρουαζιέρας στο σύνολο του ιστορικού κέντρου και των μνημείων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα.

• Η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και των κύριων εισόδων-εξόδων της πόλης.

• Η βελτίωση των συγκοινωνιακών-κυκλοφοριακών συνθηκών, η προσβασιμότητα των μέσων από όλους, η ασφάλεια, η στάθμευση.

• Η δημιουργία κοινωνικών δομών (κέντρο Αλτσχάιμερ).

• Η ενθάρρυνση της επαγγελματικής δραστηριότητας.

«Κατ’ αρχάς, οι αλλαγές σχετίζονται με τη βιτρίνα της πόλης, την προκυμαία, αυτό που αντικρίζουν οι τουρίστες, το λιμάνι, από το άγαλμα της ελευθερίας έως το Φανάρι», τόνισε ο κ. Κατσαρός που ανέφερε ότι θα αλλάξουν ο φωτισμός και ο ασφαλτοτάπητας. Παράλληλα, εξήγησε ότι θα τοποθετηθούν παγκάκια και θα δημιουργηθούν πλακόστρωτα. Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της περιοχής της Επάνω Σκάλας, αυτή αφορά τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. «Θα γίνουν εργασίες από τα δικαστήρια έως το Απελί. Στην περιοχή της Επάνω Σκάλας θα αναδειχθεί το Κάτω Κάστρο και θα γίνει ανάπλαση στον χώρο που ο δήμος χρησιμοποιεί ως πάρκινγκ για να μπορέσουν να ανοίξουν περισσότερα καταστήματα», πρόσθεσε.

Αναβαθμίζονται και τα Λαδάδικα

Σημαντική θα είναι επίσης και η ανάπλαση που προβλέπεται για το ιστορικό κέντρο της πόλης, τα Λαδάδικα, τα οποία στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούνταν από τα καταστήματα εμπορίας και μεσιτείας λαδιού. Βρίσκονταν μάλιστα εκεί, όπως διαβάζουμε στο ειδικό αφιέρωμα «View» της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», γιατί στην προκυμαία, και συγκεκριμένα στην πλατεία Σαπφούς, ήταν το Τελωνείο της Μυτιλήνης.

Πριν από δέκα χρόνια, τα Λαδάδικα ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή, ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα της πόλης, την Προκυμαία. Ταβέρνες και καφέ ήταν μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και αποτελούσαν εναλλακτικό χώρο διασκέδασης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όμως, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε στην πεζοδρόμηση της οδού Κομνηνάκη, την ίδια ώρα που δεκάδες μικρά μαγαζιά – ουζερί, ρακάδικα και καφέ άνοιξαν. Μάλιστα οι Μυτιληνιοί στη ντόπια τους διάλεκτο, αποκαλούσαν τα δρομάκια στα Λαδάδικα «κατουρλοσόκακα»!

Η ακμή της περιοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, που προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας και των φοιτητών που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη. Η εικόνα έχει αλλάξει και η διαμόρφωση πλακόστρωτων δρόμων στο τρίγωνο της Μητρόπολης, της αγοράς της Ερμού και του ιστορικού «Μουσικού Καφενείου» θα δώσει νέα ώθηση στα Λαδάδικα.

Πρόθεση του Δήμου Λέσβου είναι να γίνουν και δύο ποδηλατόδρομοι, ένας μέσα στη Μυτιλήνη, κοντά στην περιοχή Τσαμάκια, στο πευκοδάσος πέριξ του λιμανιού, και ένας κοντά στο αεροδρόμιο, όπου έχει γίνει η μελέτη εδώ και χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή