Τα στοιχεία για την απασχόληση κρίνουν τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια

Τα στοιχεία για την απασχόληση κρίνουν τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από τα στοιχεία σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν προσωπικό, παρατηρείται αρκετή αντίσταση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έναντι της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως τα στελέχη της ανθίστανται ακόμα στην προοπτική μιας άμεσης αύξησής τους στην επικείμενη συνεδρίασή τους εντός του μηνός. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως το τρέχον έτος θα έχουν δημιουργηθεί στην Αμερική περισσότερες από 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Παρά ταύτα, όμως, και παρά το γεγονότος ότι ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 4,9%, ορισμένοι στη Fed δεν είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να κινηθούν. Μεταξύ τους συγκαταλέγεται η Λάελ Μπρέναρντ, μέλος του συμβουλίου διοικητών της Fed, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας τις καθοδικές πιέσεις προς την οικονομία και υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση επιτοκίων πρέπει να είναι μια πορεία με προοπτική μέσα στον χρόνο». Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκονται και ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος συνέστησε προσοχή στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς και ο Ντάνιελ Ταρούλο, ο οποίος έχει δηλώσει πως επιθυμεί να δει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται.

Ακόμα και η ίδια η πρόεδρος της Τράπεζας, η Τζάνετ Γέλεν, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως η βελτίωση της απασχόλησης και οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση του κόστους δανεισμού, δεν έκανε καμία νύξη για το πότε. Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος θεωρείται περισσότερο «γεράκι» από την ίδια, αναθέρμανε τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων στη μετά τη Γέλεν ομιλία του στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Βέβαια, σε άλλα πεδία η οικονομία δείχνει άτονη. Το δεύτερο τρίμηνο, λόγου χάριν, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1,1% μόλις, όταν το τρίτο τρίμηνο του 2015 και πριν από την αύξηση επιτοκίων του Δεκεμβρίου είχε ανέλθει στο 2%. Οσο δε για τον πληθωρισμό, τον προσφιλή δείκτη της Fed, αυτός έχει παραμείνει στάσιμος στο 1,6%, όταν ο στόχος της είναι το 2%. Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα των αμερικανικών εργοστασίων τον Αύγουστο πρώτη φορά σε ένα εξάμηνο εξασθένησε, φανερώνοντας αποδυνάμωση στη μεταποίηση. Οι ετήσιες επενδύσεις των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008.

Πρόσφατη έκθεση της Fed Σαν Φρανσίσκο προσθέτει στοιχεία απαισιοδοξίας. Ο οικονομολόγος Τζον Φέρναλντ, του οποίου την εργασία στην παραγωγικότητα επικαλείται συχνά και η κ. Γέλεν, εκτιμά ότι σε ορίζοντα δεκαετίας η οικονομία των ΗΠΑ κάθε χρόνο θα αναπτύσσεται με μόλις 1,6%. Κι αυτός επίσης ο ρυθμός απέχει πολύ από το 2%, όπως προσδοκούν πολλοί αξιωματούχοι της Fed και οικονομολόγοι. Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εμμονή των χαμηλών επιτοκίων, ώστε να πιεστεί περαιτέρω η ανεργία, θα οδηγήσει σε ενοχλητικά έντονες πιέσεις στις τιμές ή θα εκθρέψει φούσκες στην αγορά ακινήτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι έγκριτοι πρόεδροι των Fed Κλίβελαντ και Κάνσας, Λορέτα Μέστερ και Eσθερ Τζορτζ, με πιο επιθετική προσέγγιση, αλλά και ο ηπιότερος πρόεδρος της Fed Βοστώνης, Ερικ Ρόζενγκρεν. Oλοι τους εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων άμεσα αλλά με αργό ρυθμό είναι το κλειδί για να μην υπερθερμανθεί η αμερικανική οικονομία. «Εάν παραμείνουμε πολύ χαλαροί στη νομισματική μας πολιτική για πολύ καιρό, κακά πράγματα θα συμβούν», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Barclays, Μάικλ Γκάπεν, συνοψίζοντας, τέλος, την άποψη, η οποία κερδίζει έδαφος στη Fed. Πάντως, εάν περάσει ο μήνας χωρίς αύξηση, τότε οι αγορές θα στραφούν στον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή