Τα Σαββατιατικα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλική «μπότα»

Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία… Ηταν ομολογουμένως φιλότιμες οι προσπάθειες που κατέβαλε το ελληνικό «δαιμόνιο» να μεταφέρει την ελληνογαλλική συμμαχία στο ελληνικό πρόγραμμα, διεμβολίζοντας τις τάξεις της Κομισιόν. Αυτό προκειμένου να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το πρόγραμμα ο Πιερ Μοσκοβισί και να αφαιρεθούν οι σχετικές αρμοδιότητες από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Υπήρχε, εξάλλου, καλή αφορμή, καθώς ο Ντομπρόβσκις έχει αναλάβει υπερβολικά βάρη μετά την παραίτηση του Βρετανού Τζόναθαν Χιλ, εξαιτίας της οποίας κληρονόμησε και το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών. Στην πραγματικότητα, διάφοροι παίκτες επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν το ελληνικό ζήτημα για να γίνει μια έντιμη… συναλλαγή ανάμεσα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (Μοσκοβισί) και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ντομπρόβσκις). Το σχήμα, όμως, πληροφορούμαι ότι δεν προκύπτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μοσκοβισί στενοχωριέται ιδιαιτέρως. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί να έχεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη της αλλοπρόσαλλης Ελλάδας. Εξάλλου, το γαλλικό στοιχείο επιβάλλεται με τη μορφή «καπέλου» (διευθύνοντος συμβούλου) στο Υπερταμείο. Φυσικά η κυβέρνηση θα το θεωρήσει μεγάλη νίκη έναντι της επιβολής τεχνοκράτη από τη Γερμανία ή την Ολλανδία. Δεν ξέρω αν το επιχείρημά της θα είναι ότι η γαλλική «μπότα» διαφέρει από τη γερμανική.

Ας γνωριστούμε καλύτερα…

Δεν ξέρω αν έφταιγε το ανεπαίσθητο αεράκι που φυσούσε στη βεράντα του Μαξίμου, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το γραφείο αναμονής για το πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό που ξέρω είναι ότι το δείπνο του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κράτησε δυόμισι ώρες. Και όχι άδικα. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι η σύναξη δεν συνδέεται με τις ιδέες του Νίκου Φίλη για αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου ένα μήνα και στόχο είχε να… γνωριστούν καλύτερα κάποιοι υπουργοί με αρμόδιους παράγοντες της Εκκλησίας, αφού μέχρι την περασμένη Πέμπτη δεν είχαν καθήσει ποτέ όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Γι’ αυτό και η συζήτηση, μεταξύ πράσινης σαλάτας, ριζότο και μοσχαριού με πατάτες τηγανητές ήταν γενικής φύσεως. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και οι μητροπολίτες Χαλκίδας Χρυσόστομος και Υδρας Ευφραίμ. Εκτός από τον Φίλη, παρόντες ήταν ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Παππά εκτός από τον Παππά…

Δεν πάει καλά

Η παρουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης σε νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι δείκτης για το πού και πώς πηγαίνει η κυβέρνηση. Αν κρίνω από την παρουσία τους στη συζήτηση στη Βουλή του ν/σ του Ν. Φίλη, δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Οχι, βέβαια, ότι χρειαζόταν αυτό για να προκύψει το συμπέρασμα. Εμπειρος κοινοβουλευτικός μέτρησε 21 εγγεγραμμένους ομιλητές από τη Ν.Δ. και μόλις 19 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χάπια για την αμνησία του Σπίρτζη

Δεν γνωρίζω αν φταίει ο εύθραυστος ψυχισμός του Χρήστου Σπίρτζη – αυτός που κάνει τον υπουργό Μεταφορών να «κλαίει» κάθε φορά που προχωρά μια ιδιωτικοποίηση, την οποία, βέβαια, προηγουμένως κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει κωλυσιεργώντας με την υπογραφή του. Αλλά εσχάτως φαίνεται ότι έχει πάθει και αμνησία. Το λέω επειδή με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τα έργα που δόθηκαν στον Χρήστο Καλογρίτσα, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν γνωρίζει τον εργολάβο και ότι έχει σχέσεις μόνο με τον υιό του, Βλαδίμηρο. Προκάλεσε μάλιστα τους επικριτές του να ρωτήσουν τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Επειδή ο κόσμος των παλαιών πασόκων και πρώην συντρόφων είναι πολύ μικρός, όλοι θυμούνται ότι ο Σπίρτζης πήγαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος –κατά τα ξημερώματα– από τη σύναξη που έκανε ο Χ. Καλογρίτσας για την ονομαστική του εορτή. Εκτός από τα χάπια για τον πόνο του, ο υπουργός θα χρειαστεί και χάπια για την αμνησία.

«Κυριάκο δώσ’ τα όλα…»

Tο «λεφτά υπάρχουν» μπορεί να κατέρρευσε με πάταγο σε επίπεδο πραγματικότητας. Ομως, ζει ακόμα στις φαντασιώσεις πολλών. Κάτι σαν την κακή συνήθεια που μας κρατάει πίσω.  Το ανησυχητικό  είναι ότι η κακή αυτή συνήθεια δεν ενδημεί μόνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις τάξεις των στελεχών της Ν.Δ. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ. στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, υπήρχαν κάποιοι που υποστήριζαν ότι η γραμμή στη ΔΕΘ πρέπει να είναι περίπου το «Κυριάκο δώσ’ τα όλα». Ο Κυριάκος, πάντως, δεν υποκύπτει. Οπως το έθετε υψηλή κομματική πηγή, «δεν έχει νόημα να μοιράζουμε σοκολάτες και καραμέλες». Εξάλλου, η Ν.Δ. το έχει δοκιμάσει ήδη. Κατά τα λοιπά, η προσπάθεια του Νικήτα Κακλαμάνη να βάλει το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ – Ανδρέα Γεωργίου στη συζήτηση στο συντονιστικό, λέγοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να υπερασπίζεται πιο σθεναρά τα πεπραγμένα της,  απέβη άκαρπη. Αναμενόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή