Μια δωρεά … διδακτική

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2010 ένας από τους επιφανέστερους Ελληνοαμερικανούς, ο Roy Vagelos, έκανε μαζί με τη σύζυγό του μια τεράστια δωρεά της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα χρήματα κατατέθηκαν υπέρ της ανέγερσης ενός εκπληκτικού εκπαιδευτικού Κέντρου για τους φοιτητές της Ιατρικής στη Νέα Υόρκη, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο. Εφημερίδες όπως οι New York Times και η Guardian αλλά και έγκυρα αρχιτεκτονικά έντυπα έγραψαν διθυράμβους για το κτίριο που σχεδίασαν οι Diller Scofidio & Renfro, το οποίο «ξαναδίνει στη φοίτηση της ιατρικής τη χαμένη ανθρωπιστική της διάθεση». Ο Vagelos που σπούδασε Ιατρική, είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος του πανεπιστημίου και έκανε μια μεγαλειώδη καριέρα στον τομέα της Φαρμακευτικής.

Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία, ο παππούς του ήταν γιατρός και ο πατέρας του, που μετανάστευσε στην Αμερική, έγινε εστιάτορας για να τα βγάλει πέρα. Βοηθώντας από μικρό παιδί στο μαγαζί, ο Vagelos θαύμαζε τους γιατρούς και τους επιστήμονες που πήγαιναν εκεί για φαγητό. Εκανε σκοπό της ζωής του να τους μοιάσει. Και τα κατάφερε. Να, μια ιστορία γεμάτη στερεότυπα, θα πει κανείς. Σίγουρα. Ομως εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί οι ευκατάστατοι Ελληνοαμερικανοί που έχουν τη δυνατότητα δεν θα έκαναν ποτέ μια δωρεά υπέρ των ελληνικών πανεπιστημίων.

Φαντάζεστε τα 50 εκατομμύρια δολάρια του Vagelos να καταλήγουν στη «δικαιοδοσία» των Ελλήνων και ξένων αναρχοαυτόνομων που θέλησαν να κάνουν κάμπινγκ στο ΑΠΘ; Μήπως να κατατεθούν υπέρ των αιωνίων φοιτητών; Υπάρχει και μια καλύτερη ιδέα: να ενισχύσουν ένα ταμείο για την κατάργηση της αριστείας σε κάθε έκφανση της εκπαιδευτικής μας ζωής.

Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, οι alumni είναι ο πιο χρήσιμος θεσμός στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην Ελλάδα τελειώνεις τη φοίτηση στο πανεπιστήμιο και μετά –ειδικά αν κάνεις και κανένα μεταπτυχιακό της προκοπής στο εξωτερικό– δεν θες να περάσεις ούτε απέξω από το ιδρυμα. Πόσο δε μάλλον να το ενισχύσεις οικονομικά στο μέλλον ως ανταπόδοση για την ποιοτική γνώση και τις αξίες που σου προσέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή