Πρωθυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Πρωθυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες ΔΕΘ έρχονται και θυμάμαι ακόμη τις προμνημονιακές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, χάριν της συμπρωτεύουσας. Με τον οικονομικό όλεθρο να επικρέμαται στα τέλη του 2009, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και η μόλις ηττηθείσα Νέα Δημοκρατία είχαν την πολυτέλεια να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Ο Παπανδρέου είχε παρουσιάσει την κατάργηση του υπουργείου και τη μετατροπή του σε γενική γραμματεία ως μέτρο εκσυγχρονισμού. Ωστόσο, προκειμένου να τηρήσει τις ισορροπίες, εξήγγειλε ότι δύο υφυπουργοί θα εγκαθίσταντο στη συμπρωτεύουσα. Μάλλον πολιτική ειρωνεία συνιστά ότι οι δύο τότε «υφυπουργοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη» είναι σήμερα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα: η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης. Eκείνη η απόφαση συνοδεύτηκε από πολεμικά πρωτοσέλιδα ότι απεμπολείται ο «εθνικός ρόλος που επιτελούσε το υπουργείο απέναντι σε κάθε επίδοξο σφετεριστή της Ιστορίας», αλλά και με υπαινικτικές αναφορές γαλάζιων βουλευτών σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το «σκοπιανό».

H επανασύσταση του υπουργείου αποτέλεσε, έκτοτε, κεντρική εξαγγελία του κ. Αντ. Σαμαρά και της Ν.Δ., αν και –για την ιστορία– ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέστησε το υπουργείο ως Βορείου Ελλάδος και μόνον το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου το μετονόμασε σε Μακεδονίας-Θράκης. Τελικά, ο Σαμαράς επανέφερε το «Μακεδονίας-Θράκης» το 2012.

Αμφιβάλλω πόσοι μπορούν να θυμηθούν κάποιον υπουργό, όμως για το «αδειανό πουκάμισο» του υπουργείου δόθηκαν σκληρές πολιτικές μάχες. Μέχρι που η προχθεσινή εξαγγελία του κ. Αλ. Τσίπρα για τη δημιουργία παραρτήματος του Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη ήρθε να ανοίξει ένα νέο, ανώτερο, κεφάλαιο. Η δημιουργία παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου πάσχει οικονομικά, πολιτικά και διοικητικά. Ωστόσο έχει το ενδιαφέρον της. Αφενός, διότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων παραρτημάτων σε άλλες περιοχές (γιατί όχι στην Κρήτη, όπου ο πρωθυπουργός θα μπορεί να υποδέχεται τους ομολόγους του από τη μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική). Αφετέρου, διότι δίνει στον πρωθυπουργό μία αδιαμφισβήτητη πρωτιά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διατελέσει, παράλληλα, και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Τσίπρας τον ξεπέρασε, καθώς γίνεται πρωθυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, έστω και μέσω παραρτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή