Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα

Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον τουρκικό λαό αλλά και την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία επεσημανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ στην Μπρατισλάβα.

Ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε τις συνέπειες που θα είχε εάν πετύχαινε το πραξικόπημα το όποιο η Ελληνικη κυβερνηση εξ αρχης καταδίκασε. Παράλληλα υπογράμμισε- με βάση και τη δική μας εμπειρία και αυτό που διδαχτήκαμε, όπως είπε, από την ελληνική περίπτωση του 1974- την σημασία που έχουν αυτή τη στιγμή τα δημοκρατικά μέσα και η τήρηση του κράτους δικαίου ώστε «να μην δημιουργηθούν καινούργια χάσματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

«Αυτό που χρειάζεται όταν γίνεται ένα πραξικόπημα», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι να το αντιμετωπίζει κανείς από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και όχι από τη σκοπιά της τιμωρίας και της διατήρησης της εξουσίας γιατί μπορεί να οδηγηθεί κανείς επίσης σε αυταρχικές μεθόδους».

Ο κ Κοτζιάς χαιρέτησε την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όσον αφορά την στρατο-χωροφυλακή, και το ρόλο του στρατού ώστε να μην υπάρχει έδαφος για πραξικοπήματα στο μελλον και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, ότι «μάλλον νικήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος».

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ως προς το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει «μία στρατηγική για την μεγιστοποίηση της Δημοκρατίας σε όλη την περιοχή», υπογραμμίζοντας ότι «και από τα γεγονότα στην Τουρκία και από τα γεγονότα στην Αίγυπτο διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα συνολικό όσον αφορά την διάδοση της Δημοκρατίας καθώς επίσης και τη σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής».

«Γι αυτό διοργανώνουμε και τη Διάσκεψη για την Ασφαλεια και Σταθεροτητα στη Ρόδο» είπε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συρία και τα προβλήματα των συνόρων μας που αφορούν το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Η άτυπη συνάνηση των υπουργών Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση των ομολόγων τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) για τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή