Ενας άλλος οδηγός διαπλοκής

Ενας άλλος οδηγός διαπλοκής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών παρουσιάστηκε ως ένα ηχηρό χαστούκι στη διαπλοκή. Δεν σταμάτησαν στιγμή να το επαναλαμβάνουν στελέχη της κυβέρνησης και, βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο στο σημείο αυτό εστίασαν: «Μέχρι σήμερα συνέβαινε το εξής στην όμορφη, αλλά συχνά δυσνόητη για τους ξένους, ευρωπαϊκή χώρα. Οι “βαρώνοι” των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών», γράφει γερμανική εφημερίδα, τιτλοφορώντας το άρθρο της «Το τέλος της διαπλοκής». Δεν είναι η μόνη. Η διάλυση του πλέγματος «ΜΜΕ, διεφθαρμένων τραπεζών και σάπιου πολιτικού συστήματος» αναδείχθηκε από τον ξένο Τύπο ως ο κατεξοχήν στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα, πάντα, με δηλώσεις της.

Το ριάλιτι του εγκλεισμού και της απομόνωσης των υποψηφίων για 65 ώρες, ο πλειστηριασμός και το «ποντάρισμα», το χρήμα (ως μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία) πώς εκλαμβάνονται, άραγε, ως συστατικά ενός τελετουργικού και μόνο; Μέρες τώρα η κοινωνία παρακολουθούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξαγόταν ένας διαγωνισμός, με απόλυτη μυστικότητα. Ενας διαγωνισμός στον οποίο το διακύβευμα ήταν το αγαθό της ενημέρωσης. Μέρες τώρα το θέμα ήταν το υπό αναδιαμόρφωση –υποτίθεται– τοπίο της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας μιας χώρας. Αντ’ αυτού, το μόνο που κυριαρχούσε, ως εικόνα, ήταν το χρήμα, ως ο όρος και η προϋπόθεση ενός «παιχνιδιού». Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης, το πώς θα κρατηθεί «κρυφό το χαρτί». Ετσι, η απόλυτη μυστικότητα μεταφράστηκε ως διαφάνεια (καθότι ο μόνος που γνώριζε ήταν ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς).

Τι επλήγη αλήθεια μέσα από αυτήν τη διαδικασία; Η διαπλοκή; Ποιος δέχθηκε ένα ισχυρό κροσέ στο πρόσωπο; Τα «συμφέροντα»; Και προκειμένου να επιτευχθεί τι; Για ποιον λόγο; Για μερικά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, όταν όλοι οι άλλοι τρόποι για μια βιώσιμη οικονομία έχουν αποτύχει; Αποπροσανατολιστικό, ταπεινωτικό για μια ολόκληρη κοινωνία που παρακολούθησε ένα ιδιότυπο «τηλεπαιχνίδι», σε απευθείας σύνδεση, ταυτίζοντας, αναπόφευκτα, και την ενημέρωσή της με τον τζόγο.

Κι αυτό, μάλλον, με έναν άλλον οδηγό διαπλοκής μοιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή