Μέρκελ: Χρονοβόρα η επίλυση του θέματος της τουρκικής βίζας

Μέρκελ: Χρονοβόρα η επίλυση του θέματος της τουρκικής βίζας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.

Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Καγκελάριος σημείωσε ότι βλέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Πρόσθεσε όμως ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο θέμα της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες που εδρεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα αφότου το κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν η Άγκυρα παραπονέθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά. «(Η Μέρκελ και ο Ερντογάν) συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (για τη μετανάστευση) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί με την Τουρκία ώστε να βοηθήσει να εξασφαλισθεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή