Πόλη-φάντασμα το Χανγκζού για την ασφάλεια του G20

Πόλη-φάντασμα το Χανγκζού για την ασφάλεια του G20

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους δημοσιογράφους που κατέφθασαν στο Χανγκζού για να καλύψουν τη Σύνοδο των  G20, η μετατροπή ενός αστικού κέντρου 6 εκ. κατοίκων σε «πόλη-φάντασμα».

Πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων πήγαν σε «αναγκαστικές» διακοπές για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου G20. Τα τοπικά ΜΜΕ αποκάλεσαν το φαινόμενο «μαζική έξοδο», με τους κατοίκους να εξαναγκάζονται να εγκαταλέιψουν την πόλη στη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα διαμερίσματα κοντά στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος, με στόχο να προληφθεί κάποια επίθεση από αέρος.

Ολόκληρες γειτονιές κυριολεκτικά άδειασαν, αφού μετανάστες και εργάτες αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη όταν ανακοινώθηκε ότι εργοστάσια και εργοτάξια θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της Συνόδου, με την πρόφαση μία «προσπάθεια μείωσης των ρύπων».

Οι δημοσιογράφοι παρατηρώντας το παράξενο αυτό φαινόμενο, προσπάθησαν να το ερευνήσουν. Όμως αυτές τις μέρες είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί έστω ένας κάτοικος στους δρόμους της πόλης για να δώσει συνέντευξη.

Μπερδεμένοι, οι ξένοι ανταποκριτές ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες των ερημωμένων δρόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πόλη του Χανγκτζού να θυμίζει τοπίο από ταινία τρόμου. «Είναι μια πόλη-φάντασμα», σημειώνει στο twitter ο Σαμ Κόουτς των Times.

Η Λι Γίντενγκ, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, δήλωσε στους New York Times ότι την διέταξαν να κλείσει το μαγαζί. «Μας είπαν ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και ότι αν συμβεί οτιδήποτε όσο είναι ο Ομπάμα εδώ θα απολυθούν όλοι, οπότε μας παρακάλεσαν να κλείσουμε», είπε στην εφημερίδα.

Στους πολυσύχναστους τον υπόλοιπο καιρό δρόμους του Χανγκζού, σήμερα βλέπει κανείς μόνο ορδές αστυνομικών, καθώς παράλληλα με την υποχρεωτική «έξοδο» των κατοίκων και την αναστολή όλων των εργασιών της πόλης, το Πεκίνο εξαπέλυσε δυμοιρίες αστυνομικών και ειδικών σωμάτων ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη περάτωση των εργασιών της Συνόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή