Σαφές προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, όπως αυτή καταγράφεται σε μέτρηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά, ωστόσο, να έχει μειωθεί κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (28,5% έναντι 17% αντίστοιχα). Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους, ποσοστό 64%, οι πολίτες εκτιμούν ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία και μόλις το 22% εμφανίζεται να συμφωνεί με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι επιχειρείται να τεθούν κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 7,5%, ακολουθούν στο 5,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, και η Ενωση Κεντρώων στο 3,5%. Οι ΑΝΕΛ με 2% και το Ποτάμι με 1,5% εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής. Στο 17% έχει μετρηθεί η αποχή, στο 7% το άκυρο/λευκό, ενώ 9,5% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές από το 52,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 18,5% που θεωρεί ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 22 μονάδες θετικής και πολύ θετικής γνώμης και ακολουθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 19 μονάδες. Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη φθορά της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, καθώς, ενόψει της ΔΕΘ, το 20% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, έναντι του 13% που υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα. Το 57% απαντά «κανένας από τους δύο», δείχνοντας τη συνολικότερη κρίση αξιοπιστίας που διατρέχει το πολιτικό σύστημα.

Απαισιοδοξία

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ευρύτερη αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου και απαισιοδοξία για τις προοπτικές και το μέλλον. Το 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση». Το 85,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των μη ικανοποιημένων από τις κυβερνητικές επιδόσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει το 72,5%. Αναφορικά με την προοπτική, 62% των πολιτών θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες έναντι μόλις του 7% που θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, σε ποσοστό 66% οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι 20% που απαντούν ότι συμφωνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή