ΗΠΑ και Ρωσία δεν συμφώνησαν για το Συριακό

ΗΠΑ και Ρωσία δεν συμφώνησαν για το Συριακό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι να κλιμακώνεται και σειρά βομβιστικών επιθέσεων να συγκλονίζουν, σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις πόλεις, το συριακό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και άλλων ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας G20 στην πόλη Χανγκζού της Ανατολικής Κίνας.

Παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για αμερικανορωσική σύγκλιση, που θα επέτρεπε να δρομολογηθεί συμφωνία ανακωχής στη Συρία, η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ απέβη ατελέσφορη. Η αμερικανική πλευρά κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υπαναχώρησε από τις αρχικές δεσμεύσεις της, ενώ η Ρωσία υποστήριξε ότι η σύμπραξη των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικαθεστωτικών οργανώσεων με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνευση.

Μετά την αποτυχία των δύο υπουργών Εξωτερικών να καταλήξουν σε συμφωνία, η διαβούλευση συνεχίστηκε στο ανώτατο επίπεδο. Το Συριακό ήταν το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τους προέδρους των δύο χωρών στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 90 λεπτά, πολύ περισσότερο από τα προβλεπόμενα. Μετά τη συνάντηση, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «εποικοδομητικό διάλογο για μια πραγματική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι επετεύχθη «μια κάποια προσέγγιση» με τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανακωχής τις επόμενες ημέρες. Η ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία συζητήθηκαν επίσης κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, χωρίς να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα.

Τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία περιπλέκει η κλιμάκωση των φονικών συγκρούσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την Κυριακή, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ ανακατέλαβε περιοχές μέσα και γύρω από το Χαλέπι, διακόπτοντας τις τελευταίες γραμμές ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης. Εξάλλου, χθες σημειώθηκαν έξι σχεδόν ταυτόχρονες και κατά τα φαινόμενα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις πόλεις που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις – τη Χομς, στην Κεντρική Συρία, την Ταρτούς, η οποία φιλοξενεί ρωσική ναυτική βάση, και τη Χασάκα, όπου στόχος ήταν Κούρδοι μαχητές του κόμματος PYD. Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε, με χθεσινές δηλώσεις του από την πόλη Χανγκζού, στην πάγια θέση της χώρας του υπέρ της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση του Ι.Κ., αλλά και για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης υποδοχής προσφύγων. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της τουρκικής επιχείρησης στον συριακό Βορρά είναι η συντριβή του Ι.Κ. και η αποτροπή επέκτασης των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή. Ο Τούρκος ηγέτης συναντήθηκε επίσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζοντας την πορεία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως και με την Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε και το προσφυγικό πρόβλημα.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, 50 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, άρχισαν χθες απεργία πείνας στην κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φυλάκισης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τέλος, οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τουρκικής καταγωγής πολίτη, οπαδό του Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, απειλούσε ότι θα σκοτώσει οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ιθύνων νους του στρατιωτικού κινήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή