Εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ επιπλέον ανά εργαζόμενο ζητεί το ΙΚΑ

Εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ επιπλέον ανά εργαζόμενο ζητεί το ΙΚΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επιπλέον έξοδο, 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, θα πρέπει να πληρώσουν οι εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές μηνός Αυγούστου, καθώς το ΙΚΑ εξέδωσε το γενικό έγγραφο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων του ΟΑΕΔ. Βάσει του εγγράφου, η εισφορά της τάξης των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που καταβάλλεται από το 2011 (όταν καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας) από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Εργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2016.

Το ΙΚΑ διευκρινίζει, μάλιστα, ότι για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει άλλη υποχρέωση (όπως για παράδειγμα υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για την εν λόγω εισφορά), καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Ταμείου. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι παιδικές κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ, αν και χρηματοδοτούνται από εισφορές εργοδοτών, έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς συγκαταλέγονται στη λίστα με τις προνοιακές παροχές υπό κατάργηση ή επανεξέταση.

Οπως προκύπτει βέβαια και από το συγκεκριμένο έγγραφο, πρόκειται για μια ανταποδοτική παροχή με υπόχρεους όλους τους εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς.

Η εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο θεσπίστηκε το 2011 μεταξύ άλλων πόρων του ειδικού λογαριασμού παιδικών κατασκηνώσεων και αφορά εργοδότες οι οποίοι για τους εν λόγω εργαζομένους καταβάλλουν και εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (που καταργήθηκε). Η εν λόγω εισφορά συνιστά ξεχωριστό λογαριασμό προς διαχωρισμό των λοιπών εισπρακτέων εισφορών υπέρ ΟΕΕ από το ΙΚΑ, τον οποίο το Ταμείο υποχρεούται να αποδίδει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων κάθε έτους.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΕ ενημερώνει ότι ξεκίνησε η χορήγηση βεβαιώσεων πλήρους απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που οριστικά απώλεσαν το ΕΚΑΣ. Επίσης, συνεχίζεται η χορήγηση βεβαιώσεων για συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη στους δικαιούχους ΕΚΑΣ, από τα τμήματα Εκκαθάρισης Συντάξεων, καθώς και από τα περιφερειακά τμήματα όλων των Διευθύνσεων του Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή