Ρεκόρ «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,4 τρισ. γουάν, σημειώνεται στην Κίνα

Ρεκόρ «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,4 τρισ. γουάν, σημειώνεται στην Κίνα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κίνα, φθάνοντας στα επίπεδα του 1,4 τρισ. γουάν (190 δισ. ευρώ), ποσό που αποτελεί ρεκόρ 11ετίας και χωρίς ένδειξη ότι η πορεία αυτή θα ανακοπεί. Από την πλευρά τους, τα κινεζικά πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης των επισφαλών περιουσιακών τους στοιχείων βρίσκονται σε έντονη δραστηριοποίηση, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φορτίο αυτό.

Η China Citic Bank, ειδικότερα, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως σχεδιάζει να κάνει αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 40 δισ. γουάν (5,4 δισ. ευρώ). Σε αντίστοιχες κινήσεις προβαίνουν οι Agricultural Bank of China, Industrial Bank και China Ζheshang Bank. Η πρώτη θα πουλήσει χρεώγραφα έως και 80 δισ. γουάν (10,7 δισ. ευρώ) σε τρία χρόνια, η δεύτερη θα κάνει αύξηση κεφαλαίου 26 δισ. γουάν (3,5 δισ. ευρώ) με διάθεση τίτλων και η τρίτη θα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές προνομιούχες μετοχές 15 δισ. γουάν (2,01 δισ. ευρώ).

Οι δε εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα εξαγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια, όπως οι China Cinda Asset Management και China Huarong Asset Management, πρόκειται να προσεγγίσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές. «Οι κινεζικές τράπεζες, δρώντας με τρόπο προληπτικό, αυτή τη στιγμή κάνουν αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αντιμετωπίσουν τα απαιτούμενα βάσει των νέων κανόνων», επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου. Οι κανόνες αυτοί ορίζουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κάνουν πλήρη πρόβλεψη για τα δάνεια που έχουν μεταβιβάσει σε άλλες τράπεζες και ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Οι κινεζικές τράπεζες εκμεταλλεύονται το σκιώδες σύστημα πιστώσεων και διοχετεύουν σε τρίτους τα δάνειά τους μέσω ποικίλων οχημάτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Με τη μέθοδο αυτή καθιστούν δυσκολότερο το έργο των αρμόδιων αρχών να παρεμποδίσουν την εκτίναξη του δανεισμού, ενώ η χώρα εμφανίζει τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 25 ετών. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως εκτιμά η Sanford C. Bernstein, οι κινεζικές τράπεζες πρέπει να κάνουν αύξηση κεφαλαίου έως και 1 τρισ. γουάν (134,3 δισ. ευρώ) τα επόμενα χρόνια, εάν οι νέοι κανόνες εφαρμοστούν για το σύνολο της έκθεσής τους στο σκιώδες σύστημα χορηγήσεων (12 τρισ. γουάν/1,6 τρισ. ευρώ). Εν κατακλείδι και κατά τον Νίκολας Γιαπ, αναλυτή τραπεζικών πιστώσεων της Mitsubishi UFJ Securities στο Χονγκ Κονγκ, «είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου και τα μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας, δεδομένου ότι με πολύ γρήγορα βήματα έχουν αυξήσει τη βάση των περιουσιακών στοιχείων τους κυρίως διά μέσου των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή