Ανοιχτά παραμένουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα για την ενέργεια

Ανοιχτά παραμένουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα για την ενέργεια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές καθυστερήσεις διαπιστώνονται στα ενεργειακά προαπαιτούμενα, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες ημερομηνίες της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ μη ρεαλιστικά κρίνονται από τους αρμόδιους φορείς και τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο. Στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει έχοντας ανοιχτά τουλάχιστον τα τέσσερα από τα πέντε συνολικά ενεργειακά προαπαιτούμενα για τα οποία δεσμεύτηκε τον περασμένο Μάιο. Η μοναδική δέσμευση που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕ τρέχουν να προλάβουν τους χρόνους για την ολοκλήρωση μιας ακόμη δέσμευσης που έχει προχωρήσει κατά το ήμισυ και αφορά στην αγορά των ΑΠΕ. Στις αρχές Αυγούστου ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Για την ολοκλήρωση της εν λόγω δέσμευσης απαιτείται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού του σχεδίου που έχει αποστείλει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια η σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει αποσπάσει την έγκριση της DGcom και να αναμένεται απλώς η τυπική διαδικασία, κάτι που στον βαθμό που επιβεβαιώνεται σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμη προαπαιτούμενου.

Ανοιχτά ωστόσο παραμένουν τα προαπαιτούμενα που αφορούν την αγορά φυσικού αερίου, αλλά και την αγορά ηλεκτρισμού. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, εκκρεμεί τόσο ο νέος Κώδικας για τα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου, στη βάση και της τροπολογίας Σκουρλέτη για τη μείωσή τους, όσο και του δικτύου διανομής. Στην αγορά ηλεκτρισμού, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή νέου πλαισίου για τη μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model), όπως επίσης και η υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίες, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, θα πρέπει να γίνουν στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη το κόστος και το εξατομικευμένο καταναλωτικό προφίλ καθενός. Το σύνολο των παραπάνω δεσμεύσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, με καθυστερήσεις προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνδεθεί με την αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο. Η ανάδειξη πλειοδότη για το 24% του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο, δεν φαίνεται ρεαλιστικό σενάριο, καθώς καθυστερεί η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Στο μεταξύ μόλις χθες, στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τον Κώδικα βάσει του οποίου θα διεξάγονται οι δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ), διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι η ημερομηνία του Σεπτεμβρίου για την πρώτη δημοπρασία είναι μη ρεαλιστική και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της τοποθετείται μέσα στον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή