Στην ατζέντα, ΔΕΘ, Σύνοδος, προσφυγικό

Στην ατζέντα, ΔΕΘ, Σύνοδος, προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται επικοινωνιακά για την κυβέρνηση την επαύριο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, η σύνοδος των ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή, η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που επανακάμπτει πιεστικά, πρόκειται να συζητηθούν στο προγραμματισμένο για σήμερα άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον κ. Τσίπρα όπως κάθε εβδομάδα.

Στην κυβερνητική ηγεσία θα επιθυμούσαν την τρέχουσα εβδομάδα, ενόψει ΔΕΘ, να διαμορφωθεί ένα θετικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές καθίστανται εκ νέου πιεστικές και είναι ένα ζήτημα που απαιτεί άμεση διαχείριση. Ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα στην κυβέρνηση χαρακτήριζαν «μικρές και ελεγχόμενες» τις ροές από την Τουρκία, πλέον αναγνωρίζουν ότι ο σταθερός αριθμός περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν σε καθημερινή βάση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά αντικείμενο ανησυχίας. Στα νησιά έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ασφυξίας, καθώς οι χώροι πρώτης υποδοχής φιλοξενούν σημαντικά μεγαλύτερο των προδιαγραφών αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Καθώς στην πράξη έχουν σταματήσει οι επιστροφές στην Τουρκία και δεν γίνονται επανεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της Ε.Ε., αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός εγκλωβισμένων στην Ελλάδα. Και ενώ το σχέδιο που προκρίνεται είναι να μετακινηθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η υποδομή στην ηπειρωτική χώρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ε.Ε., που μπορεί να οδηγήσουν σε συντηρητική στροφή. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα δεν θεωρούνται τυχαίες και στην κυβέρνηση αναμένουν την αντίδραση της Αγκελα Μέρκελ στην εκλογική άνοδο του ακροδεξιού  AfD. Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, θα είναι από τα κεντρικά στη σύνοδο των ευρωμεσογειακών χωρών την Παρασκευή, από την οποία, τελικά, θα απουσιάσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση απορρίπτουν την κριτική για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες και αποτιμούν ως θετικά τα αποτελέσματά του, επιλέγοντας να εστιάσουν στο υψηλό αντίτιμο που κατάφερε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει. Οσον αφορά την προοπτική να χαθούν θέσεις εργασίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα κλείσουν, κυβερνητικές πηγές εστιάζουν στην πρόβλεψη του νόμου για προσωπικό 400 ατόμων σε καθέναν από τους τέσσερις σταθμούς. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα προσληφθούν οι νυν εργαζόμενοι στην τηλεόραση και σχολιάζουν ότι «στην εφαρμογή της νομιμότητας συμβαίνει αυτό, κάποιοι να θίγονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή