Αποσυμφόρηση νησιών τον επόμενο μήνα

Αποσυμφόρηση νησιών τον επόμενο μήνα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσυμφόρηση των νησιών από τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες με ορίζοντα… τον επόμενο μήνα βλέπει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στο hotspot της Μόριας. «Η μεταφορά όσων έχουν λάβει την αρχική έγκριση, από τα νησιά στην ενδοχώρα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν τα κέντρα φιλοξενίας», ανέφεραν πηγές του υπουργείου. Πάντως, εξαιρετικά σοβαρό είναι το γεγονός ότι τα επεισόδια στη Μόρια για δεύτερη φορά ξεκίνησαν από την πτέρυγα των ανηλίκων, που θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε ειδικές δομές εκτός hotspot.

Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται. Εως χθες το πρωί έφθασαν συνολικά 110 μετανάστες και πρόσφυγες – οι 38 στη Λέσβο και οι 72 Κω. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στη γραμμή των προχθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της εκπρόσωπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου βρίσκεται υπό αναθεώρηση, ωστόσο τα κράτη-μέλη είναι στο μεταξύ υποχρεωμένα να τηρούν την υφιστάμενη νομοθεσία. «Τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», δήλωσε η κ. Μπερτό. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στην κυριακάτικη Welt ότι, μετά τη βοήθεια που η Ευρώπη προσέφερε στην Ελλάδα, τώρα μπορεί η Γερμανία να επιστρέψει πρόσφυγες, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου (το δικαίωμα ασύλου εξετάζεται στην ευρωπαϊκή χώρα εισόδου). Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας δεν απάντησε αυτοπροσώπως, όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, «δηλώσεις σαν αυτές δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000. Μάλιστα, 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, που δοκιμάζεται σκληρά. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκά συμβούλια και θεσμούς».

Στο μεταξύ, στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο η κατάσταση, όπως τονίζουν άνθρωποι που εργάζονται στα hotspots, είναι πλέον επικίνδυνη λόγω του συνωστισμού αλλά και του εγκλωβισμού. Στη Λέσβο παραμένουν 5.388 άτομα, ενώ οι υποδομές χωρούν 3.500. Μία ακόμα βίαιη σύγκρουση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής στο hotspot στη Μόρια στην πτέρυγα των ανηλίκων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός ωστόσο της εγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλικοι από διαφορετικές εθνικές ομάδες ήρθαν στα χέρια, ενώ στη σύγκρουση δεν άργησαν να εμπλακούν και ενήλικες. Η κατάσταση αποκαταστάθηκε μόνο μετά την επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα και δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Και στη Χίο, όμως, όπου έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας, βρίσκονται 3.316, τη στιγμή που τα κέντρα φιλοξενίας έχουν οργανωθεί για 1.100 άτομα.

Στη Λέρο, ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλλιας ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πρόσφυγες που παραμένουν στο νησί, καθώς, όπως επισημαίνει, πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι κάτοικοι του νησιού φοβόνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή