Στο Βατικανό η τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας

Στο Βατικανό η τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Περίπου 120.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, για να παρακολουθήσουν την τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας, με τον Πάπα Φραγκίσκο να εξαίρει τη ριζοσπαστική της αφοσίωση στους απόκληρους της κοινωνίας και να επικρίνει τους ηγέτες του κόσμου για «τα εγκλήματα της φτώχειας, που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Η Τερέζα, που γεννήθηκε σε αλβανική οικογένεια των Σκοπίων το 1910 ως Αγνή Γκόντσε Μπογάτσιου, μετέβη στην τότε Καλκούτα (σημερινή Κολκάτα) της Ινδίας το 1926. Το 1946 βλέπει όραμα, που την καλεί να ιδρύσει μοναστικό τάγμα στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας.

Το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Ελεημοσύνης κατέστη ένα από τα πλέον γνωστά στον κόσμο, με τις περισσότερες από 4.000 μοναχές του, ενδεδυμένες τα χαρακτηριστικά λευκά και μπλε σάρι. Το 1979 τιμάται με το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

Στο κήρυγμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την Τερέζα «ελεήμων αγία», που υπερασπίσθηκε τις ζωές των αγέννητων, των ασθενών και των εγκαταλελειμμένων, υπενθυμίζοντας την αντίθεση της Τερέζας στην άμβλωση. «Εσκυψε μπροστά σε όσους υπέφεραν, είχαν εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν στην άκρη του δρόμου, διαβλέποντας σε αυτούς την αξιοπρέπεια που τους προσέφερε ο Θεός», είπε ο Ποντίφικας. Οι αρμόδιες αρχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποδέχθηκαν ότι η Τερέζα πραγματοποίησε δύο θαύματα μετά τον θάνατό της. Την ίαση Ινδής, που έπασχε από καρκίνο του στομάχου, το 1997 και εκείνη Βραζιλιάνου από εγκεφαλική λοίμωξη το 2008.

Ο διασημότερος επικριτής της Μητέρας Τερέζας, ο εκλιπών φιλόσοφος Κρίστοφερ Χίτσενς, κατηγόρησε την Αλβανή μοναχή για αποδοχή δωρεών από δικτάτορες και για πραγματικά βασανιστήρια των τροφίμων του πτωχοκομείου και λεπροκομείου της. Η Τερέζα δεν πίστευε στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, εκτιμώντας ότι η προσευχή και ο ενάρετος βίος είναι ικανά να γιατρέψουν ακόμη και ανίατες ασθένειες. Στο κήρυγμά του, ο Πάπας υπογράμμισε ότι η Τερέζα έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της αγωνιώντας ότι ο Θεός την είχε εγκαταλείψει. Σύμφωνα με την αλληλογραφία της Τερέζας, που ήλθε στο φως μετά τον θάνατό της, η Αλβανή μοναχή βίωσε περίοδο πνευματικής αμφιβολίας, απελπισίας και μοναξιάς. Η κρίση αυτή διήρκεσε πενήντα ολόκληρα χρόνια.

Το πλήθος που κατέκλυσε την Κυριακή την πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο των 300.000 του 2003, όταν ο βαριά άρρωστος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε χοροστατήσει στην τελετή ανακήρυξης της Μητέρας Τερέζας σε οσία. Η μικρότερη προσέλευση πιστών οφείλεται –σύμφωνα με Ιταλούς παρατηρητές της Αγίας Εδρας– στην οικονομική κρίση και στις ανησυχίες ασφαλείας εξαιτίας της έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Γεύμα σε 1.500 αστέγους

Μετά το πέρας του κηρύγματός του την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος δεξιώθηκε περισσότερους από 1.500 αστέγους της ιταλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι απόλαυσαν γεύμα ναπολιτάνικης πίτσας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν 13 αρχηγοί κρατών, αλλά και εστεμμένες κεφαλές της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή