Eurasia Group: νέα κόντρα κυβέρνησης – Βερολίνου – ΔΝΤ το ’17

Eurasia Group: νέα κόντρα κυβέρνησης – Βερολίνου – ΔΝΤ το ’17

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκδήλωση ενός νέου γύρου αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ στις αρχές του 2017 θεωρεί ως πιο πιθανή εξέλιξη για τους επόμενους μήνες το Eurasia Group σε έκθεσή του για την πορεία της Ελλάδας. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης επιφέρει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη αξιολόγηση δεν θεωρείται πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου. Οι καθυστερήσεις εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των δανειστών, καθώς τους δίνουν μια πολύ καλή δικαιολογία για να αναβάλουν την όποια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι για την κυβέρνηση, στη δεδομένη χρονική στιγμή, το ζητούμενο δεν είναι να λάβει την υποδόση, καθώς δεν είναι επιτακτική η ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης. Το ζητούμενο είναι η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στη σχέση με τους δανειστές, καθώς η προτεραιότητα που τίθεται αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Επισημαίνουν, δε, ότι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να αξιολογήσει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, δεδομένης της εκκρεμότητας στην εφαρμογή των 15 προαπαιτουμένων, που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από διμήνου. Ετσι, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές, και ιδιαίτερα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ, να κρύψουν τις διαφορές τους όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους και να επιρρίψουν την ευθύνη στην Αθήνα επικαλούμενοι τις καθυστερήσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή