Τσαβούσογλου: «Η Ε.Ε. απογοητεύει τον τουρκικό λαό»

Τσαβούσογλου: «Η Ε.Ε. απογοητεύει τον τουρκικό λαό»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή του από τη στάση της Ε.Ε. έναντι της χώρας του εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

«Ο τουρκικός λαός βλέπει να ακολουθείται μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου από το Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου συμμετέχει σε περιφερειακή διάσκεψη για θέματα ασφαλείας. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν συμπαραστάθηκε, ως ώφειλε, στη χώρα του ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ότι αθέτησε την υπόσχεσή της για κατάργηση της βίζας αναφορικά με τα ταξίδια Τούρκων πολιτών σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στον τουρκικό λαό. «Βρισκόμαστε κάτω από τεράστια πίεση να εγκαταλείψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν συζητεί το ενδεχόμενο να μετατεθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους η κατάργηση της βίζας, διαψεύδοντας σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sontag. Κατά τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, απομένουν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα προς επίλυση, επομένως η κατάργηση της βίζας μπορεί και πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα. Πρόσφατα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει η κυβέρνησή του την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, κάτι που επιμένει να ζητεί η Ε.Ε. για να καταργήσει τη βίζα.

Τις αμέσως ερχόμενες ημέρες κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι αναμένεται να επισκεφθούν την Αγκυρα σε μια συντονισμένη, κατά τα φαινόμενα, προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες διαταράχθηκαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Αγκυρα η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενη από τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα είναι η κατάργηση της βίζας, η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, αύριο Πέμπτη αναμένεται στην Αγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τριβές στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον για το κουρδικό πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για γεφύρωση των διαφορών. Με χθεσινές δηλώσεις του, ο Ιμπραήμ Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να έχει προβλήματα με τις ΗΠΑ γύρω από τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς την (κουρδική πολιτοφυλακή) YPG στη Συρία». Οι Κούρδοι αντάρτες της YPG, που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος, ανήκουν στο συροκουρδικό κόμμα PYD, το οποίο θεωρείται από την Αγκυρα τρομοκρατική οργάνωση. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι η Ρωσία δεν είχε αντιρρήσεις στην τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκρίζωση του δικτύου Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών εναντίον των κεμαλικών, των αριστερών και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Πάντως, ο δικηγόρος του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι απελευθερώθηκαν όλοι όσοι κατηγορούνταν για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου, καθώς ο τελευταίος απέσυρε όλες τις αγωγές που είχε υποβάλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή