Επίθεση από Ζεεχόφερ στην Μέρκελ

Επίθεση από Ζεεχόφερ στην Μέρκελ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. «Εξαιρετικά απειλητική» χαρακτήρισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ την πολιτική κατάσταση για τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαδημοκρατών στη Γερμανία, επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά την τρίτη θέση που έλαβε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Η μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολέμων στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα που απειλεί τη συνοχή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε» του Μονάχου, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι ο κόσμος στη Γερμανία «δεν θέλει πια αυτή την πολιτική από το Βερολίνο» και κατηγόρησε την Αγκελα Μέρκελ ότι «αγνόησε  τις  πολλαπλές  παραινέσεις  για αλλαγή πορείας».

Ο Ζεεχόφερ κατηγόρησε την καγκελάριο για το «καταστροφικό», όπως το χαρακτήρισε, αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στο Μεκλεμβούργο, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 19% και υπερκεράστηκαν για πρώτη φορά από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που απέσπασε 20,8%. Πρώτοι στις εκλογές, με 30%, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

«Το πρώτο “ημίχρονο” του μεγάλου συνασπισμού ήταν καλό», υποστήριξε ο Ζεεχόφερ. «Ως γνωστόν, όμως, στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 αφήσαμε αυτόν τον δρόμο και υιοθετήσαμε διαφορετική προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική. Εμείς στη Βαυαρία ούτε ενημερωθήκαμε ούτε λάβαμε μέρος στην απόφαση. Εγώ δεν πρέπει να διορθώσω τίποτε, ούτε και να ανασκευάσω προηγούμενες δηλώσεις μου». 

Την Κυριακή διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Κάτω Σαξωνία, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου περιφερειακές εκλογές στο Βερολίνο. Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ ζήτησε να γίνει σεβαστή εκλογική προσπάθεια της παράταξης στις περιοχές αυτές και να αποφευχθούν οι διχαστικές δηλώσεις. «Οι υποστηρικτές μας και τα μέλη μας προσδοκούν από εμάς ενότητα», είπε ο Τάουμπερ.

Εν τω μεταξύ, χθες στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε τον τελευταίο προϋπολογισμό του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. Ο Σόιμπλε υποσχέθηκε ότι μετά το 2017 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέτρα που θα ωφελήσουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή