Βαθμοί για Κοσοβάρους, Αλβανούς

Βαθμοί για Κοσοβάρους, Αλβανούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες αφότου του επετράπη να φορέσει τη φανέλα του Κοσσυφοπεδίου, ο Βαλόν Μπερίσα σκόραρε από τη βούλα του πέναλτι το πρώτο επίσημο τέρμα στην ιστορία της ομάδας που εκπροσωπεί ένα κρατίδιο μη αναγνωρισθέν από τη Σερβία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες. Το γκολ αυτό σήμανε και τον πρώτο βαθμό για τους Κοσοβάρους, που απέσπασαν ισοπαλία 1-1 στο Τουρκού από τη γηπεδούχο Φινλανδία προχθές το βράδυ για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018.

Ο Μπερίσα είχε 19 αγώνες με τη φανέλα της εθνικής Νορβηγίας, αλλά ήταν ένας από τους έξι παίκτες που έλαβαν προχθές το πρωί το «πράσινο φως» για να πάρουν την ποδοσφαιρική… υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου. Το βράδυ της Δευτέρας γιόρτασε την εκπλήρωση της ποδοσφαιρικής του επιθυμίας, ευστοχώντας σε πέναλτι και ισοφαρίζοντας τους Φινλανδούς, για να γίνει ήρωας στην πατρίδα των γονιών του.

«Είστε οι καλύτεροι, είστε οι νέοι ήρωες του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε από τις εξέδρες του φινλανδικού γηπέδου ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κρατιδίου, Χασίμ Θάτσι, προσθέτοντας ότι «αισθανόμαστε σαν νικητές». Προφανώς το κέρδος των Κοσοβάρων δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά με την προσπάθεια της χώρας που αποσχίστηκε από τη Σερβία να πάρει μια θέση μεταξύ των εθνών διά του ποδοσφαίρου.

Χαράς ευαγγέλια όμως και για την Αλβανία, που παρότι έχασε πέντε ποδοσφαιριστές της (πλέον θα φορούν τη φανέλα του Κοσσυφοπεδίου), κατάφερε σε έναν αγώνα-μίνι σίριαλ να καταβάλει την ΠΓΔΜ με 2-1 χάρη σε τέρμα που πέτυχε στο 89ο λεπτό χθες ο Μπεκίμ Μπάλαϊ. Ο αγώνας στη Σκόδρα είχε ξεκινήσει προχθές αλλά διακόπηκε λόγω πλημμύρας στο 76ο λεπτό και συνεχίστηκε χθες.

Το επίσημο ντεμπούτο των Γιούλεν Λοπετέγι και Τζαμπιέρο Βεντούρα στους πάγκους Ισπανίας και Ιταλίας αντιστοίχως ήταν επιτυχημένο, με τον Ισπανό εκλέκτορα να βλέπει τον Ντιέγκο Κόστα να επιστρέφει στους «Φούριας Ρόχας» με δύο γκολ στο 8-0 επί του Λιχτενστάιν (κάθε γκολ μετρά για τυχόν ισοβαθμίες στο τέλος), και τον Ιταλό ομόλογό του να οδηγεί τη «Σκουάντρα Ατζούρα» σε νίκη με 3-1 και με δέκα παίκτες στο Ισραήλ, πριν Ιταλία και Ισπανία συναντηθούν στις 6 Οκτωβρίου.

• Εκτός Ευρώπης, υπόθεση δωροδοκίας συγκλονίζει το ποδόσφαιρο στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, με διεθνείς παίκτες του Ελ Σαλβαδόρ να καταγγέλλουν ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα για να μην ηττηθούν με βαρύ σκορ στον προκριματικό του Μουντιάλ κόντρα στον Καναδά. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει αποκλειστεί, αλλά ο Καναδάς μπορεί να έπαιρνε τη θέση της Ονδούρας με ευρεία νίκη σήμερα τα ξημερώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή