Οι Ελβετοί προτιμούν να αποταμιεύουν τα μετρητά στις… θυρίδες

Οι Ελβετοί προτιμούν να αποταμιεύουν τα μετρητά στις… θυρίδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασφαλιστικά συμβόλαια καταφεύγουν όλο και περισσότερες εταιρείες στην Ελβετία για να προστατεύσουν θυρίδες με ρευστό, προκειμένου να αποφύγουν την όποια επίδραση από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ελβετίας. «Λόγω των χαμηλών επιτοκίων, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για την ασφαλιστική κάλυψη ρευστού που αποθηκεύεται σε θυρίδες», σχολιάζει ο Φιλίπ Σούρολτ της Zurich Insurance Group. «Η ζήτηση ξεκινά από ποσά 100 εκατ. και φθάνει στα 500 εκατ. ελβετικά φράγκα», προσθέτει ο ίδιος. H τοποθέτηση μετρητών σε θυρίδα διευκολύνεται από τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα της Ελβετίας. Περίπου 1 εκατ. ελβετικά φράγκα μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κουτί. Η Helvetia Holding χρεώνει 1.000 ελβετικά φράγκα σε ετήσια βάση για χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων. Οπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, 1.000 ελβετικά φράγκα είναι πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα 7.500 ελβετικά φράγκα που θα επωμιζόταν μια τράπεζα εάν άφηνε 1 εκατ. φράγκα σε τραπεζικό λογαριασμό. Οι εταιρείες υποχρεούνται να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις προμήθειες που χρεώνονται για την «αποθήκευση ρευστού», διότι, εκτός από το κόστος ασφαλείας, καλούνται να καλύψουν και τις δαπάνες διαχείρισης των κεφαλαίων τους, σχολίασε εκπρόσωπος της Baloise Holding.

Στις αρχές του 2015, η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν, χρεώνοντας τις τράπεζες που έτειναν να παρκάρουν κεφάλαια αντί να διαθέτουν δάνεια στην οικονομία. Ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ελβετίας σε μία εβδομάδα, οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο -0,75%, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Προς το παρόν, οι εμπορικές τράπεζες έχουν «περάσει» αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις όψεως, που είναι 20πλάσιες από το ελάχιστο όριο που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελβετίας. Φέτος, όμως, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που οι εμπορικές τράπεζες ενδεχομένως να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια και στις καταθέσεις των υπολοίπων πελατών τους και όχι μόνον των μεγάλων εταιρειών.

Η Νουί ανησυχεί

Tην ανησυχία της εξέφρασε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο Eurofi Newsletter. Τόνισε πως τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών πηγάζουν από έκτακτα έσοδα που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν στο μέλλον. Σχολίασε, επίσης, πως η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Coalition, τα έσοδα για τις 12 ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο μειώθηκαν κατά 15% το α΄ εξάμηνο του έτους. Καμία τράπεζα, μάλιστα, δεν αναμένει αύξηση εσόδων πάνω από 5% με 6% το 2017 εξαιτίας των αυστηρότερων κανόνων για την επάρκεια κεφαλαίων και την έκθεση των επενδυτών σε ριψοκίνδυνες κινήσεις. Η έκθεση της Coalition αναφέρεται, ειδικότερα, στην Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, SocGen και UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή