Αναδίπλωση Ντουτέρτε μετά τις ύβρεις κατά Ομπάμα

Αναδίπλωση Ντουτέρτε μετά τις ύβρεις κατά Ομπάμα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος άναψε, με τις πρωτοφανείς για εκλεγμένο πολιτικό υβριστικές δηλώσεις του εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα, αποπειράθηκε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε αποκαλέσει τον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών «γιο πόρνης».

«Λυπάται που τα σχόλιά του μπροστά στους δημοσιογράφους προκάλεσαν τέτοια πολεμική», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων. «Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξήγησε ότι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα θα τον νουθετούσε σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις (στις Φιλιππίνες) τον οδήγησαν σε αυτό το δηλητηριώδες σχόλιο», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» που εξαπέλυσε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων. Μέσα στους μόλις δύο μήνες της προεδρίας του έχουν σκοτωθεί περίπου 2.400 άνθρωποι που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών – οι 900 από την αστυνομία και οι υπόλοιποι 1.500 χωρίς καμία νομική κάλυψη. Τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ καυτηρίασαν την πρακτική των εξωδικαστικών εκτελέσεων και ο πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στον Ντουτέρτε στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής της Νοτιοανατολικής και της Ανατολικής Ασίας, που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν. Τη Δευτέρα, ο Ντουτέρτε προειδοποίησε τον Αμερικανό ηγέτη να μην εγείρει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τα παρακάτω λόγια: «Πρέπει να με σέβεσαι. Μην πετάς από εδώ κι από εκεί δηλώσεις και ερωτήματα. Putang ina (γιε πόρνης), θα σε καταραστώ στο φόρουμ». Λίγο αργότερα, το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο 71χρονος Ντουτέρτε, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάιο με την υπόσχεση να συντρίψει διά πυρός και σιδήρου τους εμπόρους ναρκωτικών, είναι γνωστός για τη ροπή του προς τον λαϊκισμό και την αθυροστομία. Η έκφραση «putang ina» φαίνεται ότι του ασκεί ακατανίκητη γοητεία, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι τους τελευταίους δέκα μήνες την έχει χρησιμοποιήσει δημοσίως τουλάχιστον τέσσερις φορές, εναντίον: του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μανίλα, του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Πάπα Φραγκίσκου και του Μπαράκ Ομπάμα.

Το επεισόδιο με τον Ντουτέρτε επισκίασε το ταξίδι του Αμερικανού ηγέτη στη Βιεντιάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Λάος ύστερα από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, με στόχο την αποκατάσταση στενών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον παλιό τους αντίπαλο, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του, που μετατοπίζει το κέντρο βάρους της αμερικανικής στρατηγικής στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού. Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι η υπόθεση Ντουτέρτε υπογραμμίζει τις δυσκολίες της πολιτικής Ομπάμα για την οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών με στόχο την ανάσχεση της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Φιλιππίνες βρίσκονται στην ίδια πλευρά αναφορικά με τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή