Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βαρύς απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε  του νομούς Μεσσηνίας,  Λακωνίας αλλά και τη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται για τρίτη ημέρα με τις επίσημες αρχές να έχουν ανακοινώσει 4 νεκρούς και μία αγνοούμενη ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών.

Μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας,παραμένουν ακαρπες. Τα ίχνη της άτυχης γυναίκας χάθηκαν μετά τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στον Δήμο Θερμαϊκού εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.

Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

O σύζυγος της 53χρονης ήταν αυτός που επικοινώνησε χθες το πρωί με το Α.Τ. Μηχανιώνας και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το προηγούμενο βράδυ, όταν και η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.

Το αυτοκίνητο της 53χρονης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα, με τη γυναίκα να είναι άφαντη.

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκος Τόσκας, όσο και ο κ. Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, έσπευσαν από νωρίς χθες στις περιοχές που επλήγησαν, για την εκτίμηση των ζημιών. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας και Μάνης καθώς και ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Μετά από σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Ν. Τόσκα με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον  υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, αποφασίστηκε πως θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις υποδομές.

Οι τρεις υπουργοί, μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τους αρμόδιους δημάρχους συμφώνησαν πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για το οποίο είναι προγραμματισμένες πολλές πτήσεις,  και να  καταγραφούν οι ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι  αλλά και να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές  για την άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών.

Τρεις νεκροί στην Καλαμάτα

Μια γυναίκα 62 ετών με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ νεκρός από ανακοπή, βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 80χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα.  Ο δήμαρχος δήλωσε ότι το νερό στο κέντρο του χωριού έφτασε τα δύο μέτρα. 

Νεκρός στην Λακωνία- Έσπασε ένα φράγμα του Ευρώτα

Ο τέταρτος νεκρός, ένας ηλικιωμένος άνδρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκε στο Βλαχιώτη Λακωνίας, από πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ο ηλικιωμένος, που τον αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες, παρασύρθηκε και πνίγηκε από τα νερά σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του.

Επιπλέον σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη, ενώ ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες. Στις επιχειρήσεις συμμετείχε και ελικόπτερο, που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Φωτό από το φράγμα Ευρώτα: (πηγή newsmessinia)

Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές-1

Κλειστοί δρόμοι στο οδικό δίκτυο Μεσσηνίας και Λακωνίας

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί για τον νομό Λακωνίας:

  • Από το 19 ο έως το 21,5 χιλιόμετρο της Ε. Ο. Τάραψας-Μονεμβασίας (Δ.Κ. Σκάλας), από την γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την Τ.Κ. Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.
  • Στο 13 ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Σκάλας – Γερακίου (Τ.Κ. Βρονταμά).
  • Από το 1 ο έως το 1,3 χιλιόμετρο της Επ. Ο. Απιδέας – Αγίου Δημητρίου Ζάρακος (Τ.Κ. Απιδέα).
  • Από το 1 ο έως το 4 ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Βλαχιώτη – Γούβες (Τ.Κ. Βλαχιώτη).

Για το οδικό δίκτυο του νομού Μεσσηνίας, οι κλέιστοι δρόμοι είναι:

  • Στο 222 ο χιλιόμετρο της Ν.Α.Α.Τ.Κ., Τ.Κ. Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας- Τρίπολης.
  •  Στο 0,5 και στο 3 ο χιλιόμετρο της Ε. Ο. Ασπροχώματος-Πύλου.
  • Στο 5 ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ασπροχώματος – Πύλου, (Είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.

Kαταστροφές στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Στο μεταξύ, περισσότερες από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε η πυροσβεστική στον Πύργο Ηλείας, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Υδροστρόβιλοι έπληξαν το Κατάκολο και τον Λαγανά Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να προκληθούν ζημιές, ενώ έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση δημιούργησε το βράδυ της Τρίτης η καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στη Μαγνησία. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Έντονες πλημμύρες, καταγράφηκαν και  στην Κυλλήνη, ενώ χαλάζι έπεσε στην Κεφαλονιά.

Με αμείωτη ένταση πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους του Δήμου Θερμαϊκού, την ίδια ώρα που συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και την Επανομή, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περιοχές απ' όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας.

Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές-2

Εξαιτίας της κακοκαιρίας οδικές αρτηρίες γέμισαν με  κορμούς δένδρων και κλαδιά, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους και σε ορισμένες περιοχές η άσφαλτος «άνοιξε». Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν ζημιές. Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που είδαν τους υδάτινους όγκους να εισβάλλουν στα σπίτια τους, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό. Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές που αποκαθίστανται σταδιακά από συνεργεία της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας έχει δεχθεί 550 κλήσεις για τον Νομό Θεσσαλονίκης, 350 κλήσεις για το Νομό Μεσσηνίας και 125 για τη Λακωνία. Συνολικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει διαθέσει 110 αντλητικά συνεργεία, 4 ομάδες από την 1η και 2η Ε ΕΜΑΚ και ακόμα τέσσερα ερπυστριοφόρα και 90 πυροσβεστικά οχήματα και 400 πυροσβέστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή