Μητσοτάκης: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, καλύτερα να παραιτηθεί»

Μητσοτάκης: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, καλύτερα να παραιτηθεί»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ και στην επιχείρηση αποδόμησης του πρωθυπουργού δεν επιστρατεύονται πλέον μόνο τα πεπραγμένα και οι ολιγωρίες της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι υπεύθυνος για τον νέο κύκλο αβεβαιότητας στον οποίο θα εισέλθει η χώρα αν αρχίσει ακόμη μια αέναη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. είναι ένα και είναι σαφές: αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε καλύτερα να παραιτηθεί…

Η προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς οι Βρυξέλλες ήδη διαρρέουν τη δυσφορία τους για τη δυστοκία της κυβέρνησης να προωθήσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης και ανοίγει έναν κύκλο προσωπικών παρεμβάσεων του προέδρου της Ν.Δ. που θα κορυφωθεί στον δρόμο προς τη ΔΕΘ. Η χθεσινή παρέμβαση εστίασε στην άβολη για την κυβέρνηση αλήθεια ότι μια καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, ενώ, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα οδηγήσει και σε νέα «λουκέτα», καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες έχουν φθάσει τα 7 δισ. «Καθιστώ τον κ. Τσίπρα προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης, μιας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να πυκνώσει τις παρεμβάσεις του ενόψει της ΔΕΘ.

Η ανάδειξη των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής και των προσωπικών ευθυνών του πρωθυπουργού, πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Πειραιώς και δείχνουν φθορά του πρωθυπουργικού προφίλ σε όλα τα επίπεδα και υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ., της τάξεως του 90%. Δεν διέφυγε την προσοχή της Πειραιώς ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων αναφέρονταν σε χθεσινό σημείωμα του Eurasia Group, το οποίο συνέδεε τη δυστοκία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με την παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά υπέρ της Ν.Δ., γεγονός που, σύμφωνα με το σημείωμα, «ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Η Πειραιώς επέμεινε και χθες στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι εντέλει οι πανηγυρισμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στον κ. Τσίπρα. Με νέα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, 55 βουλευτές της Ν.Δ. άφηναν αιχμές για τον εκ των υστέρων έλεγχο του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών. Πάντως, την ώρα που ανέβαινε ο «πυρετός» για τις άδειες, η Πειραιώς υιοθετούσε πιο συναινετικούς τόνους στις διεργασίες που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει πράξει το καθήκον της και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Η κ. Μπακογιάννη, καλεί, ωστόσο, τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και να κινητοποιήσει άμεσα το σύνολο της ελληνικής διπλωματίας για να καταστεί σαφές ότι «τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας τείνουν να ξεπεραστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή