Η κ. Κωνσταντοπούλου και οι μεγάλες δίκες

Η κ. Κωνσταντοπούλου και οι μεγάλες δίκες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές οφειλές, η υπόθεση Siemens, η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου, το μνημόνιο και το χρέος, είναι μερικές από τις μεγάλες υποθέσεις με εμπλοκή του Δημοσίου και δικαστική διάσταση για τις οποίες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», προανήγγειλε χθες τη συγκρότηση ειδικού φορέα, ο οποίος θα παρεμβαίνει στις εκκρεμείς δίκες. Η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε προαναγγείλει τη χθεσινή ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας λέγοντας ότι «θα μιλήσω ως δικηγόρος για πολιτική και ως πολιτικός για δικαιοσύνη», θα παρουσιάσει τον φορέα και τη σύνθεσή του στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία και εκφράζει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εκείνη η ημέρα έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας.

Οσον αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε χθες και ως πολιτικός και ως δικηγόρος, πρόκειται, αν μη τι άλλο, για πολύκροτες υποθέσεις, στις οποίες η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει ασχοληθεί και από τη θέση της προέδρου της Βουλής, αλλά και ως υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισήμανε στη χθεσινή παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, η συγκρότηση του νέου φορέα που θα παρεμβαίνει ενεργά στις εκκρεμείς δίκες κρίθηκε απαραίτητη διότι, τόνισε, «δεν ασκούνται οι εξουσίες –Εκτελεστική, Δικαστική, Νομοθετική– όπως ορίζει το Σύνταγμα». Υπογράμμισε, επίσης, ότι με τη συγκρότηση του νέου φορέα ουσιαστικά ενεργοποιείται η λαϊκή κυριαρχία, προκειμένου να γίνουν πράξη όσα το Σύνταγμα προβλέπει και να μην επιτραπεί να εκφυλιστεί η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και να προχωρήσουν κανονικά οι δίκες.

Ενδεικτικά, το υλικό που η κ. Κωνσταντοπούλου έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει αφορά: το ύψος των γερμανικών οφειλών, που υπολογίζεται περί τα 300 δισ. ευρώ, την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, όπου η τεκμηρίωση αλλοίωσης στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μνημονιακών υποχρεώσεων, την υπόθεση Siemens, όπου, μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη γερμανική εταιρεία, την αναζήτηση ευθυνών στην πλευρά του ΔΝΤ για το χρέος και το μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή