Aναβάθμιση δομών φιλοξενίας στη Β. Ελλάδα

Aναβάθμιση δομών φιλοξενίας στη Β. Ελλάδα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Το τελευταίο 24ωρο 141 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 103 στη Λέσβο όπου παραμένουν 5.484 άτομα. Στη Χίο βρίσκονται 3.301 άτομα, στην Κω 1.464, στη Σάμο 1.380 και στη Λέρο 717. Πλέον στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 12.564 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο δήμαρχος Λέσβου, που σε δημόσιες δηλώσεις του προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην πληγεί περαιτέρω η εικόνα του νησιού, με επείγουσα επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα κάνει λόγο για «άκρως επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Λέσβο» και ζητεί την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το νησί «για την αποφυγή πολύ χειρότερων εξελίξεων».

Ομως η αποσυμφόρηση των νησιών συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ειδικού χώρου στην Αμυγδαλέζα, που έχει διαμορφωθεί για τους ανήλικους. Παράλληλα, συνεργάτης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ανακοίνωσε τις δομές που θα κλείσουν στη Βόρεια Ελλάδα και εκείνες που θα αναβαθμιστούν, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να κλείσουν οι δομές: Καραμανλή στη Σίνδο, αποθήκες Ηλιάδη στο Καλοχώρι, Φράκαπορ κοντά στον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, Φέσσα στον Δήμο Ωραιοκάστρου, Σινατέξ στον Δήμο Λαγκαδά και η δομή στο Βαγιοχώρι που υπολειτουργεί, ενώ το κέντρο που λειτουργεί στο χώρο της Αλεξίλ στο Δερβένι θα παραμείνει μέχρι το Πάσχα. Στο Κιλκίς θα κλείσουν οι δομές στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο.

Θα αναβαθμιστούν η δομή στα Διαβατά, ο χώρος της Σόφτεξ, ο χώρος που βρίσκεται στον Δήμο Παύλου Μελά και η δομή στα Βασιλικά.

Ξεκίνησαν εργασίες στο Χωρύγι Κιλκίς, θα αναβαθμιστούν οι χώροι στην Αλεξάνδρεια και στη Βέροια Ημαθίας, στα Γιαννιτσά Πέλλας, στην Πέτρα Ολύμπου και στο Κτήμα Ηρακλή Πιερίας. Στις Σέρρες ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην ΚΕΓΕ, ενώ στη Δράμα προετοιμάζεται ένα διώροφο κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δύο ελληνικές οργανώσεις, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), που διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα, και η Αλληλεγγύη Λέσβου, η οποία προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μοιράστηκαν το βραβείο Νάνσεν για τους Πρόσφυγες 2016, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η ΕΟΔ, που μετράει δεκαετίες ζωής (δημιουργήθηκε το 1978) και την οποία εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, το 2015 πραγματοποίησε 1.053 επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Στη Λέσβο, η Εφη Λατσούδη είναι μία από τις εθελόντριες που έστησαν την παιδική κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών και ευάλωτων ομάδων. Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή