Στη Βουλή οι αλλαγές για το ασφαλιστικό αγροτών, νέων επιστημόνων

Στη Βουλή οι αλλαγές για το ασφαλιστικό αγροτών, νέων επιστημόνων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία, στο οποίο θα ενταχθούν τα τρία ασφαλιστικά προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Οι σχετικές διατάξεις, αν κι έχουν «κλειδώσει», θα κατατεθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν είχαν θετική κατάληξη, με αποτέλεσμα τα προωθούμενα μέτρα να αλλάξουν επί τα χείρω τον πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη γράψει τις σχετικές διατάξεις που αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονες καθώς και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Οι σχετικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο έχει ήδη δοθεί προς διαβούλευση και αναμένεται τελικά να σταλεί προς συζήτηση στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και προβλέπουν τα εξής:

Αναπροσαρμογή της έκπτωσης 15% που προβλέπεται για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης. Πλέον, θα δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Να σημειωθεί ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς άλλαξε η βάση υπολογισμού.

Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ασφάλισης ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από περίπου 10.000 ευρώ περίπου. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες (περίπου 3.500 ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων) που λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων μπορούσαν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, θα ακολουθήσουν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Αν και αρχικά οι δανειστές απαιτούσαν η αλλαγή να ισχύσει για το σύνολο των μικροεπαγγελματιών που έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο (περίπου 45.000 ασφαλισμένοι με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.λπ.), τελικά η ρύθμιση αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Ανάκληση των εκπτώσεων που προέβλεψε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος για τις εισφορές υπέρ υγείας και οι οποίες θα εφαρμόζονταν από 1/1/2017. Χαμένοι θα είναι οι αγρότες για τους οποίους είχαν προβλεφθεί εκπτώσεις έως το 2018, καθώς και οι νέοι επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος όριζε 5ετή μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα δύο πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, όλοι θα επωμιστούν από 1/1/2017 εισφορά 6,95% επί του εισοδήματός τους υπέρ υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή