Ο προεκλογικός προϋπολογισμός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το 2017

Ο προεκλογικός προϋπολογισμός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το 2017

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλούς λόγους να θριαμβολογεί έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2017 στο Κοινοβούλιο, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά και οι συνθήκες ζωής για τους πολίτες έχουν βελτιωθεί όσο ποτέ άλλοτε υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, με τόνωση απασχόλησης, φορολογικές ελαφρύνσεις και αύξηση μισθών. Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά της εξασθενεί και το κόμμα της σε πρόσφατες τοπικές εκλογές επλήγη, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα ναδίρ, τα οποία τελευταία φορά παρατηρήθηκαν το 1990 με την επανένωση της τότε Δυτικής με την τότε Ανατολική Γερμανία.

Επιπλέον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην «υγιή οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση μισθών και συντάξεων». Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ σχεδιάζει να διατηρήσει μηδενικό τον κρατικό δανεισμό και να περικόψει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ έως το 2020. «Οικονομικά μιλώντας, δεν ήμασταν ποτέ άλλοτε σε τόσο καλή κατάσταση», δήλωσε, απευθυνόμενος στα μέλη του Κοινοβουλίου ο κ. Σόιμπλε. «Δεδομένου ότι η δημοσιονομική πειθαρχία λειτουργεί ως άγκυρα στις ταραγμένες εποχές, η πολιτική του προϋπολογισμού επαγγέλλεται σταθερότητα και αξιοπιστία». Το 2017, η Αγκελα Μέρκελ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση των ομοσπονδιακών εκλογών σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην κυβέρνησή της. Ωστόσο, μπορεί να επικαλεστεί τα οκτώ διαδοχικά τρίμηνα με ανάπτυξη στην οικονομία, η οποία θα συνεχιστεί με συγκρατημένο ρυθμό.

Τα κρατικά έσοδα ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού τοποθετείται το 2020. Ο δε δείκτης της ανεργίας στο 1,6% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς ανάπτυξης θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να απαντήσει στις επιθέσεις από τους λαϊκιστές πολιτικούς.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ευνοϊκά για τον κυβερνώντα συνασπισμό και ψηφοθηρικά πιθανώς να λειτουργήσει και μια μείωση της φορολογίας. Μέλη του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ προτείνουν τα αυξημένα έσοδα να χρηματοδοτήσουν περικοπές φόρων έως και 30 δισ. ευρώ, ενώ η αντιπρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορά φοροελαφρύνσεις έως 15 δισ. ευρώ. Αναφορικά, πάντως, με τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτά προβλέπεται πως το 2020 θα έχουν αυξηθεί στα 349 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 10% συγκριτικά με τα προσδοκώμενα για το τρέχον έτος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η ανάπτυξη του 0,4% της Γερμανίας το β΄ τρίμηνο έρχεται σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ιταλία, τη δεύτερη και την τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίες ήταν στάσιμες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή