Αχιμές από την Φώφη Γεννηματά επιβαιώνουν το ναυάγιο της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού

Αχιμές από την Φώφη Γεννηματά επιβαιώνουν το ναυάγιο της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες ναυάγιο κατέληξε χθες η πολυσυζητημένη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, μετά τις επιστολές που αντήλλαξαν τα δύο κόμματα θέτοντας εντελώς διαφορετικούς και αντικρουόμενους όρους για να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ τους. Αργά το βράδυ, μάλιστα, τα επιτελεία της Χαρ. Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως όχι μόνον επιβεβαίωναν το αδιέξοδο, αλλά επιχειρούσαν να αλληλοεπιρρίψουν την ευθύνη με σκληρές φράσεις. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά έλεγαν ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τη διγλωσσία, την κωλυσιεργία και την υπαναχώρηση υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες», προσθέτοντας ότι «την ώρα που ο λαός το έχει τόσο ανάγκη, φαίνεται ότι δυστυχώς το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πολιτικά αυτόνομου φορέα». Το δε Ποτάμι απάντησε ότι «απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια, αλλά τα στελέχη του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω», υπονοώντας έτσι ο κ. Θεοδωράκης πως θα συνεχίσει την προσπάθεια σύγκλισης του χώρου και χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα η Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσε ουσιαστικά το "ναυάγιο" καθώς σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Real FM, άφησε αιχμές λέγοντας "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει" . Η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Σταύρο Θεοδωράκη ανέφερε πως «η Κεντροαριστερά, για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο, πίστη στο εγχείρημα και μπέσα».Ερωτηθήσα για το χρονικό περιθώριο που η ίδια έχει βάλει για να καταλήξει ο διάλογος με το Ποτάμι η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε:« Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει. 'Εχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις σε όλα, δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές και ένα σωρό κουβέντες που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, διότι το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό και αφορά τη χώρα. Δεν πρόκειται για προσωπικές φιλοδοξίες, πρόκειται για εθνική ανάγκη. Αλλά, εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Χτες στις επιστολές που αντήλλαξαν η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, είχαν διαφανεί οι εξής διαφορές μεταξύ τους:

1. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εισηγήθηκε την άμεση αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μόλις εκλεγεί ο νέος αρχηγός, εν αντιθέσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε να διατηρήσουν τα κόμματα –σε ένα μεταβατικό στάδιο– την αυτονομία τους.

2. Η κ. Γεννηματά εισηγήθηκε οι κάλπες να στηθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Θεοδωράκης έθεσε τον όρο να υπάρξει τρίμηνη προεκλογική αντιπαράθεση, όπως και ντιμπέιτ σε όλη τη χώρα για να αναδειχθούν οι διαφορές τους.

3. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε η εκλογή να γίνει με ηλεκτρονικές κάλπες με δικαίωμα συμμετοχής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ από την επιστολή του ΠΑΣΟΚ συναγόταν ως πρόταση η εκλογή να γίνει με συμβατικές κάλπες.

4. Το Ποτάμι θεώρησε απαραίτητο να μπορούν στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν και πολίτες που δεν μετείχαν στον πρώτο, ενδεχόμενο που αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνία, τέλος, καταγράφηκε και στο ιδεολογικό πρόταγμα του νέου σχήματος, καθώς ο κ. Θεοδωράκης αποσαφήνισε ότι εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά ουδέποτε έχει υιοθετήσει την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» και υπογράμμισε ότι «δεν θεωρεί λύση για τη χώρα οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επί αυτού υπήρξε χθες σχόλιο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, από την οποία έφθαναν στο συμπέρασμα ότι, με βάση όσους αποκλείει από μια συγκυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, γίνεται αντιληπτό ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού προτιμά τελικά τη Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι το κλίμα μεταξύ της Χαρ. Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως είχε αρχίσει να επιβαρύνεται ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο γραμματέας του Ποταμιού Π. Αβραμίδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκη, ότι καλό θα ήταν το καθορισμένο για την Τετάρτη (δηλαδή σήμερα) ραντεβού ανάμεσα στην τετραμελή επιτροπή επαφής των δύο κομμάτων να μετατεθεί για μετά τη ΔΕΘ. Καθώς δεν βρέθηκε μεταξύ τους κοινός τόπος, συμφωνήθηκε ως μόνη ενδεδειγμένη λύση η δημοσιοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων. Αυτή δηλαδή που έγινε χθες και έμελλε να οριστικοποιήσει το ναυάγιο στην πολυσυζητημένη σύμπραξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή