Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση

Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία ότι το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίνεση του κ. Αλ. Τσίπρα προς τους υπουργούς του ήταν να κλείσει γρήγορα η όποια εκκρεμότητα προκειμένου να αρχίσουν η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, για την οποία συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι οι εταίροι έχουν δεσμευθεί και δεν μπορεί να μετατεθεί. Τα απτά μέτρα στην αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν κεντρικό πυλώνα στο αφήγημα που ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει για έναρξη της πορείας εξόδου της χώρας από τον κύκλο της κρίσης και των μνημονίων. Ως εκ τούτου, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ενδεχομένως το κλίμα καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και, κατ’ επέκταση, της πρώτης αξιολόγησης να υποκρύπτει σκοπιμότητες που συμπυκνώνονται στην απροθυμία ορισμένων εκ των εταίρων να συζητηθεί το θέμα του χρέους και να εξειδικευθούν τα μέτρα αναδιάρθρωσής του άμεσα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε, επίσης, προετοιμασία για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το πλαίσιο της ομιλίας του στον άξονα οραματικού αφηγήματος και, ταυτόχρονα, κοινωνικής μέριμνας για τους πλέον αδύναμους. Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλισθεί πως η έναρξη του σχολικού έτους την προσεχή Δευτέρα θα γίνει χωρίς κανένα κενό στα σχολεία, θέμα που επίσης θα θίξει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ως επίτευγμα της κυβέρνησης στον τομέα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Στο Μαξίμου, πιστοί στη λογική διατήρησης της πρωτοβουλίας κινήσεων, δεν γνωστοποιούν περισσότερα για τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ή για τις συναντήσεις που θα έχει στη συμπρωτεύουσα. Πάντως, μέχρι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων υπουργών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ενημέρωσε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες και για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αναδιάταξης του τηλεοπτικού τοπίου. Αναφορικά με το ζήτημα των θέσεων εργασίας που απειλούνται από το κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση το παρακολουθεί στενά. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, χθες η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα (ρ/σ Βήμα FM) ότι ο κ. Καλογρίτσας «από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να έχει δημόσιο έργο», θέτοντας θέμα ασυμβίβαστου.

Στην κυβέρνηση επενδύουν και στη συνάντηση των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα την Παρασκευή, που θεωρούν ότι αναδεικνύει το διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα, ο οποίος επενδύει στον συντονισμό των χωρών του Νότου για καλύτερη προώθηση μιας άλλης πολιτικής στην Ευρώπη. Τους βασικούς άξονες της επιδίωξής του έθεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχει ο κ. Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν το πακέτο Γιούνκερ, η δημοσιονομική ευελιξία, η κοινωνική συνοχή και η απασχόληση, καθώς και την ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή