Δυστοκία στην επιλογή διοίκησης για Αττικής

Δυστοκία στην επιλογή διοίκησης για Αττικής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται παρασκηνιακός πόλεμος σχετικά με την επιλογή προσώπων για τη στελέχωση της νέας διοίκησης της Attica Bank, πόλεμος που οδηγεί από αναβολή σε αναβολή τις σχετικές αποφάσεις. Η χθεσινή γενική συνέλευση αναβλήθηκε για τη μεθεπόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που φαίνεται ότι τροφοδοτεί ένταση είναι η ανάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, σε εξειδικευμένη εταιρεία, σε συνδυασμό με την κάλυψη ποσού περίπου 70 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι δεν έχει επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές ακόμη αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας.

Οι καθυστερήσεις στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και η αδυναμία των εμπλεκομένων να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις προκαλούν έκπληξη, καθώς, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Attica Bank, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα τέλη Ιουλίου, επιτόπιος έλεγχος που διενήργησε από κοινού μεικτό κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος εντόπισε σοβαρότατα προβλήματα. Οι εποπτικές αρχές κάλεσαν την τράπεζα να συμμορφωθεί άμεσα, ενώ σημειώνεται ότι στην επιστολή της τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γίνεται αναφορά στον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων, που πια έχει άμεση εφαρμογή, αναφορά που δείχνει ότι η τράπεζα και οι μέτοχοι «παίζουν με τη φωτιά».

Σημειώνεται ότι, αν και η Attica Bank δεν είναι στην άμεση εποπτεία του SSM της ΕΚΤ, καθώς δεν πρόκειται για συστημική τράπεζα, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή αν κρίνουν ότι μια αναταραχή μπορεί να συνιστά συστημικό κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο σε περίπτωση αδιεξόδου κινδυνεύει να απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν ΔΕΚΟ και εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η διοίκηση της Attica Bank έναντι των εποπτικών αρχών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του διοικητικού σχήματος, η αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλο, η κάλυψη του αδιάθετου ποσού της αύξησης κεφαλαίου και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι μέχρι τώρα υπάρχει καλή συνεργασία τόσο με τους μετόχους της τράπεζας όσο και με την κυβέρνηση για την εξυγίανση της Attica Bank, ωστόσο, όπως προειδοποιούν, είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, σύμφωνα με «αυτά που επιβάλλουν οι χρηστοί κανόνες εποπτείας» εάν ο κύριος μέτοχος, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ, δεν δείξει διάθεση συνεργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και έξι ακόμα μέλη του Δ.Σ., ύστερα από τον έλεγχο του SSM και της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, στο τέλος Μαρτίου 2016 η Attica Bank εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων 57%, όταν ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 45%, ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 51%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή