Αύξηση 10,5% των ενοικίων, αλλά μόνο για τα καλύτερα γραφεία της Αθήνας

Αύξηση 10,5% των ενοικίων, αλλά μόνο για τα καλύτερα γραφεία της Αθήνας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκούν πλέον ορισμένες μισθώσεις σύγχρονων γραφειακών χώρων για να διαμορφωθεί έντονα ανοδική τροχιά στις τιμές των ενοικίων στην Αθήνα, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως αληθές, καθώς στο σύνολό της η αγορά παραμένει σταθεροποιημένη από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της Jones Lang LaSalle για την παγκόσμια αγορά γραφείων, η Αθήνα φιγουράρει στη 12η θέση επί συνόλου 110 πόλεων, με την αύξηση των τιμών ενοικίασης να διαμορφώνεται σε 10,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η εικόνα αυτή είναι παραπλανητική και οφείλεται σε λιγοστές σημαντικές συμφωνίες ενοικίασης σύγχρονων γραφείων προβολής, κυρίως από ξένους ομίλους, που στάθηκαν ικανές να δημιουργήσουν συνθήκες ανόδου των τιμών. Η υπόλοιπη αγορά γραφείων εξακολουθεί να κινείται σταθεροποιητικά, κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η αγορά γραφείων είναι πλέον τόσο «ρηχή», ώστε με μερικές μόνο πράξεις είναι δυνατόν να αλλάξει εντελώς η εικόνα. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν αρκούν για να αλλάξουν πλήρως το σκηνικό στην αγορά, καθώς αφορούν μόνο ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών. Στον αντίποδα, τα παλιότερα γραφεία που βρίσκονται σε λιγότερο προνομιακά σημεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά διαθεσιμότητας, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σε πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκαν ορισμένες σημαντικές συναλλαγές στην αγορά γραφείων. Μεταξύ άλλων, νέα γραφεία μίσθωσε η Fraport, με τη γερμανική εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων να καταλαμβάνει γραφεία της τάξεως των 2.500 τ.μ. όπισθεν του εμπορικού κέντρου Avenue στο Μαρούσι, αλλά και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία κατέλαβε επιφάνεια 1.400 τ.μ. έναντι του Μεγάρου Μουσικής επί της Λ. Βασ. Σοφίας. Επίσης, σημαντική ήταν η μίσθωση 2.500 τ.μ. από την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και δικτύων Huawei σε κτίριο στη Λ. Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου, όπως επίσης και η αντίστοιχη ενοικίαση 3.000 τ.μ. από διεθνή φαρμακευτικό όμιλο σε κτίριο στο Μαρούσι. Από ελληνικής πλευράς, ξεχώρισε η μίσθωση γραφείων επιφάνειας της τάξεως των 1.700 τ.μ. στην Λ. Καποδιστρίου στο Χαλάνδρι από την εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών Viva Wallet.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν απορροφηθεί περί τις 15.000-20.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, με την εικόνα να εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένη από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, καθώς κατά τους πρώτους μήνες του 2016, η ζήτηση στην αγορά ήταν περιορισμένη. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εμφανίζονταν ιδιαίτερα διστακτικές, αναμένοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους. Για το προσεχές διάστημα έως το τέλος του έτους, η πλειονότητα των ειδικών του κλάδου αναμένουν μια τόνωση της κινητικότητας στην αγορά γραφείων, χωρίς όμως μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες θα παραμείνουν σε τροχιά σταθεροποίησης, πλην ορισμένων ξεχωριστών ακινήτων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπου ενδέχεται να παρατηρηθούν υψηλότερες τιμές ενοικίασης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, επί του παρόντος, το «ταβάνι» της αγοράς εκτιμάται ότι αγγίζει τα 20-21 ευρώ/τ.μ. για τα καλύτερα κτίρια γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή