Οπερα στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Βασιλικό Θέατρο

Οπερα στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Βασιλικό Θέατρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστές όπερες των Πουτσίνι και Γκλουκ και του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου ετοιμάζει η δραστήρια ομάδα Skull of Yorick Productions της Θεσσαλονίκης στον υπαίθριο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, και στο Βασιλικό Θέατρο. Αρχής γενομένης στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε η ομάδα που δημιούργησαν οι μονωδοί Φίλιππος Μοδινός και Κασσάνδρα Δημοπούλου θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Τζάκομο Πουτσίνι με τα έργα «Ο μανδύας», «Αδελφή Αγγελική», «Μαντάμα Μπάτερφλαϊ». Τα έργα του Ιταλού συνθέτη, όπως και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου, θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει το έργο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των δύο μονωδών, οι οποίοι διέγνωσαν πριν από λίγα χρόνια ένα κενό στο λυρικό θέατρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και έδωσαν έμφαση στη δημιουργία παραστάσεων χαμηλού προϋπολογισμού με εγχώριο δυναμικό από νέους και πιο δοκιμασμένους καλλιτέχνες. «Υπάρχει μεγάλη προσφορά καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά με ανάλογη ζήτηση από μεγάλους φορείς. Θέλαμε να δείξουμε το δυναμικό της πόλης και της χώρας», τονίζει ο κ. Μοδινός. Στις παραστάσεις της Αρχαίας Αγοράς θα συνεργαστούν με καλλιτέχνες από το Dublin Opera Studio, την πρώτη τους διεθνή συνεργασία σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής καλλιτεχνών.

Η όπερα του Γκλουκ «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (24, 25/9) θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο μεταφρασμένη στα ελληνικά από την Κασσάνδρα Δημοπούλου. «Προσπαθούμε να κερδίσουμε το κοινό, να έχουμε μια άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Στην όπερα του Γκλουκ κρατήσαμε αυτούσια τη μουσική του συνθέτη, αλλά φέραμε το λιμπρέτο πιο κοντά στο κείμενο του Ευριπίδη», σημειώνει ο κ. Μοδινός. Η ομάδα δίνει έμφαση στην κλασική παρουσίαση των έργων και προσπαθεί σταδιακά να δημιουργήσει πιο μόνιμο ορχηστρικό σύνολο.

Σε μια εποχή όπου η πολιτιστική δραστηριότητα κινείται με χαμηλούς προϋπολογισμούς, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά ο πήχυς ανεβαίνει, αισθητικά και καλλιτεχνικά, όταν το ζητούμενο είναι η διαχρονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή