Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε άτυπο έγγραφο για τις εγγυήσεις

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε άτυπο έγγραφο για τις εγγυήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Άτυπο έγγραφο για τις εγγυήσεις κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι το έγγραφο «δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν συζητούνται λεπτομέρειες και ότι έχει γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων επί της αρχής για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Και η Τουρκία συμφωνεί με κάποιες από τις αρχές, ενώ ουδείς, προσέθεσε, ισχυρίζεται ότι «επικρατούν σήμερα οι ίδιες συνθήκες με αυτές του 1960».

Τόνισε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το σύστημα εγγυήσεων, όταν έρθει ο καιρός, όμως τώρα είναι ο καιρός για ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί ο τουρκοκυπριακός λαός, κατά την έκφρασή του, «αισθάνεται ασφαλής με την Τουρκία και δεν βλέπει σύστημα εγγυήσεων χωρίς την παρουσία της Άγκυρας». Τουρκία και Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να εργαστούν επί του θέματος, κάτι που θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη, ενώ οι λεπτομέρειες «θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης», την οποία τοποθέτησε εντός του Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για συγκλίσεις. «Υπάρχουν συγκλίσεις, ίσως όχι τόσες πολλές όσο θα θέλαμε, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είπε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι πού οδηγούμαστε και πού καταλήγουμε για μια λύση αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες. Δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία. Αυτό είναι αντίθετο με την αρχή πως τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα». Για το κοινό δελτίο Τύπου που αναμένεται στις 14 του μήνα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει και κόμμα που εισηγήθηκε να μην υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν. «Δεν θα είναι κοινό ανακοινωθέν, θα είναι δελτίο Τύπου. Και στις 14 του μηνός θα ενημερωθούν τα κόμματα για συναντιλήψεις που έγιναν συγκλίσεις», προσέθεσε.

Αναφορικά με τη διαρροή σημειώματος του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυ Πολυβίου, είπε δεν γνωρίζει τι στόχο είχε η διαρροή αλλά πως «προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία όσοι αφήνουν να διαρρεύουν διαφωνίες και ίσως να θέλουν να προκαλέσουν πρόβλημα στις συνομιλίες».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν τον εμπιστεύεται ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, απάντησε: «Δεν ξέρω πότε με εμπιστεύτηκε ο κ. Παπαδόπουλος». «Αυτός που με εμπιστεύτηκε», προσέθεσε «είναι ο κυπριακός λαός. Πέραν τούτου ο κάθε αρχηγός κόμματος έχει το δικαίωμα να λέει ό, τι θέλει», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή